NOVO UBLAŽAVANjE MJERA, OD 21. JUNA MOGUĆA VEĆA OKUPLjANjA :: Semberija INFO ::

 

NOVO UBLAŽAVANjE MJERA, OD 21. JUNA MOGUĆA VEĆA OKUPLjANjA


Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji donio je odluku da ponovo ublaži epidemiološke mjere, te najavio mogućnost da od 21. juna budu organizovana veća okupljanja.

Član Kriznog štaba, sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković, rekao je novinarima poslije sjednice ovog tijela da je uslov za održavanje takvih kolektivnih događaja vakcinacija 50 odsto građana Srbije i da ne bude rasta novozaraženih.

On je naveo da je donesena odluka da se mogu održavati stručni skupovi do 100 ljudi uz poštovanje distance i nošenje maski, kao i da sve frizerske radnje mogu da rade na četiri metra kvadratna po osobi, umjesto na devet.

- Danas smo razgovarali i događajima važnim za mlade. Ukoliko se nastavi pad broja novozaraženih, ako izađemo iz ove nesigurne situacije, a 50 odsto punoletnih građana vakcinisanih, moći ćemo od 21. juna da organizujemo veća kolektivna okupljanja - dodao je Gojković.

On je naveo da na današnjoj sjednici nije diskutovano o eksperimentalnim koncertima u Beogradu.

- Izašli smo iz vanredne epidemiološke situacije, iako je ona i dalje nestabilna. Tendencija nam je dobra i posle praznika - rekao je Gojković.

On je napomenuo da je više od 1,7 miliona građana primilo obje doze vakcine protiv virusa korona, te istakao da je važno to što se svakog dana vakciniše između 20.000 i 23.000 građana.

U Srbiji je u prethodna 24 časa testirano 12.514 građana od kojih je 787 novozaraženo, preminulo je 17 pacijenata, dok se na 

(SRNA)