UKIDA SE ROMING IZMEĐU SRBIJE I GRČKE :: Semberija INFO ::

 

UKIDA SE ROMING IZMEĐU SRBIJE I GRČKE


Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila važnu vest.

Kako je rekla u izjavi za Tanjug: "Srbija i Grčka sledeće nedelje potpisuju sporazum o ukidanju naplate rominga".
Ona se u Atini sastala sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Ana Brnabić je grčkoj predsednici zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na EU putu, na zagovaranju proširenja i istakla da ta podrška Grčke mnogo znači Srbiji, jer su evropske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti.

Premijerka je predsednici Grčke prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić je predsednici čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200 godina od oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti 1821. godine, ali i na tome što je Katerina Sakelaropulu prva predsednica Grčke u istoriji.

"Uvek se radujem kao premijerka Srbije kada ovde imam sastanke, zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda vezuju bratska osećanja", rekla je Ana Brnabić.

Poželevši dobrodošlicu premijerki Srbije, predsednica Grčke joj se zahvalila na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose zemalja i istorijske veze naših naroda.

"Verujem da će posle pandemije odnosi zemalja da ojačaju o razviju se još više", rekla je Katerina Sakelaropulu.
Ona je napomenula da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

"Od suštinskog je značaja perspektiva daljeg širenja EU na Zapadni Balkan. Od Samita u Solunu 2003.godin3 to je strateški cilj Grčke. To je jedini put za bezbednost, stabilnost i razvoj regiona. Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može", rekla je Katerina Sakelaropulu.

Kada je reč o ekonomiji, podsetila je na brzu prugu od Pireja do Budimpešte, koja se gradi.

Srbija, naglasila je Brnabić, već radi na deonici Beograd-Budimpešta, i do kraja godine završiće radove na trasi Beograd-Novi Sad, dok će u septembru početi radovi na modernizacije pruge od Novog Sada do mađarske granice.

Prenela je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo iz Brisela odličan sporazum sa EU, koja će finansirati grantom 30 odsto ukupnih troškova za izgradnju pruge od Beograda do Niša, te ostaje zatim da se gradi brza pruga do granice sa Severnom Makedonijom.

To je, kaže, veoma bitno, jer će Srbiju staviti na mapu važnih saobraćajnica Evrope.

Dalji projekat vezan za Grčku je, istakla je, temrinal za gas Aleksandropulos.

"Grčka je uradila svoj deo, a u septembru se mi povezujemo sa Bugarskom. To je bitan prijekat za Srbiju, ali i ceo region zbog diverzifikacije izvora gasa", zaključila je Brnabić.

(Prva)