SABOR SPC U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE 23. ILI 24. MAJA :: Semberija INFO ::

 

SABOR SPC U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE 23. ILI 24. MAJA


Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana ti nova episkopa i na upražnjenja mjesta u Eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Zagrebačko-ljubljanskoj održaće se 23. ili 24. maja, u kripti Hrama Svetog Save zbog epidemioloških mjera, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najvejrovatnije poslije izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uvjeren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, staviti tačku na nesporazume po tom pitanju.
Crnogorski premijer Krivokapić, ranije je izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan poslije izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

On smatra da se potpisivanje Temeljnog ugovora nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada novoizabrani mitropolit bude ustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mjesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta mjeseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutina, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno je od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

Episkope Sabor bira, iz monaškog ili mirskog sveštenstva jednoglasno ili većinom glasova, a potrebno je da Saboru prisustvuje najmanje dvije trećine vladika.