Vulin: Srbi i Rusi uvijek na pravoj strani istorije :: Semberija INFO ::

 

Vulin: Srbi i Rusi uvijek na pravoj strani istorije


BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je antifašistička pobjeda u Drugom svjetskom ratu pobjeda srpskog naroda, koji nikada nije bio na pogrešnoj strani, a ne pobjeda onih naroda koji su pred okupatorom stajali mirno.

 “Mi smo bili na pravoj strani i mi jesmo na pravoj strani”, istakao je Vulin na obilježavanju Dana pobjede na fašizmom na Trgu Republike u Beogradu, u organizaciji grada Beograda, Fondacije “Besmrtni puk” i Ruskog doma u Beogradu.

On je istakao da su veliki i moćniji od srpskog naroda “znali da pogriješe kada je istorija u pitanju”, ali da srpski i ruski narod nikada nisu bili na pogrešnoj strani.

“Mogu da pokušavaju da promene istoriju koliko hoće, ali tu činjenicu nikada ne mogu da promene. Naši preci su nas stavili na pobedničku stranu i mi sa te strane nećemo da odemo”, naglasio je on.

On je ocijenio da se decenijama unazad pokušava izvršiti revizija Drugog svjetskog rata, te da su zemlje pobjednice razbijene i uništene, dok su se poražene zemlje ujedinile.

“Decenijama pokušavaju da nam dokažu i objasne kako smo suviše mali da budemo nezavisni i samostalni, kako moramo da slušamo i da, kao 1941. godine, treba da pognemo glavu pred moćnijim i brojnijim od sebe. Decenijama pokušavaju, decenijama nisu uspeli i decenijama neće uspeti”, naglasio je Vulin.

On je istakao da srpski narod zato ima pravo da govori glasno, jer je svoju slobodu izborio, a neka ćute oni veliki i moćni koji su sa tenkovima dolazili u Beograd da “cijepaju i komadaju”.

“Mi nemačke tenkove nikada nismo čekali raširenih ruku, ima drugih naroda na Balkanu koji su stajali mirno pred okupatorom i smatrali da su deo tog velikog novog poretka. Ima tih naroda i neka ćute i neka se barem postide kada govore o antifašističkoj pobedi. To nije njihova pobeda”, naglasio je Vulin.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je istakao da su Rusi i Srbi uvijek bili na pravoj strani istorije i da se i danas zajednički odupiru pokušajima revizije istorije, te da zajednički rade na očuvanju kulture sjećanja.

Harčenko je podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putim u svom današnjeg govoru povodom Dana pobjede posebno naglasio veliku zabrinutost što sadašnja situacija sve više podsjeća na onu uoči Drugog svjetskog rata.

On je napomenuo da postoje planovi za agresiju, ideologije isključivosti, jednostrana kršenja sporazuma koji obezbjeđuju ravnotežu u svijetu i Evropi.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu obilježava se nizom manifestacija u Beogradu, a državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti održana je u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Srna / Glas Srpske