NA DANAŠNjI DAN oslobođen koncentracioni logor Jasenovac :: Semberija INFO ::

 

NA DANAŠNjI DAN oslobođen koncentracioni logor Jasenovac


Na današnji dan 30. aprila 1945.godine vođa njemačkih nacista Adolf Hitler, tvorac najveće mašinerije masovnog zločina u istoriji, u Drugom svjetskom ratu je s ljubavnicom Evom Braun izvršio samoubistvo u bunkeru kod Berlina.

Uz podršku krupne buržoazije i revanšista, željnih osvete zbog poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu i zahvaljujući popustljivim zapadnim demokratijama, iskoristio je materijalnu bijedu i nezadovoljstvo Nijemaca, nametnuo im se kao vođa i poveo u katastrofu i njih i čovječanstvo. U Prvom svjetskom ratu je kao dobrovoljac zarobljen, 1921. je postao šef Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke, 9. juna 1923. je pokušao puč u Minhenu zbog čega je osuđen, ali je brzo pušten iz zatvora, a 1925. je reorganizovao stranku na vojničkoj osnovi. 

Istog dana iste godine, dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije, koji su progonili već razbijene njemačke i hrvatske jedinice, u Drugom svjetskom ratu su oslobodili ustaški koncentracioni logor "Jasenovac", u kojem je likvidirano najmanje 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Pri povlačenju ustaše su masakrirale logoraše, tako da ih je jedva stotinjak dočekalo oslobodioce. Jasenovac je tokom rata bio najveća "fabrika smrti" na Balkanu, koja je "radila" od ljeta 1941. godine.

Na današnji dan 1953. godine u Beogradu za posjetioce otvoren Željeznički muzej, prvi takav u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950. godine

Prilikom napada na most na rijeci Lim u crnogorskom gradiću Murino, NATO avijacija 1999. godine usmrtila najmanje šest civila, uključujući tri djevojčice između 10 i 13 godina. NATO avijacija srušila most na Zapadnoj Moravi u Trsteniku, usmrtivši dvoje civila na njemu.

Nekadašnji agent hrvatske Službe za zaštitu ustavnog pokreta Rikard Pavelić 2000. godine potvrdio da je u Gospiću u toku noći, 18. septembra 1991. godine, ubijeno između 150 i 160 lica, uglavnom Srba, direktno optuživši Tihomira Oreškovića i vojnog komandanta Mirka Norca da su rukovodili odvođenjima i ubijanjem.

Dešavanja u Bijeljini