PATRIJARH PORFIRIJE OTVORIO MUZEJ CRKVENIH STARINA EPARHIJE NIŠKE :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH PORFIRIJE OTVORIO MUZEJ CRKVENIH STARINA EPARHIJE NIŠKE


Foto: Mihajlo Lazarević
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvorio je sinoć u Nišu novoformirani Muzej crkvenih starina Eparhije niške, u kome će od danas biti izložena i arhijerejska odežda pokojnog patrijarha srpskog Irineja, kao i druge lične stvari koje je patrijarh Porfirije darivao muzeju.

Vladika niški Arsenije blagoslovio je početak rada muzeja i na otvaranju podsjetio na slavnu istoriju Eparhije niške o kojoj svjedoče muzejski predmeti.

Svečanom otvaranju je, u ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije koje je finansijski podržalo osnivanje Muzeja, prisustvovao i pomoćnik ministra Dejan Masliković.

Formiranje Muzeja crkvenih starina Eparhije niške započelo je 2018. godine, sa blagoslovom episkopa niškog Arsenija, uz veliku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije, koje je u periodu od 2018. do 2021. godine kroz više projekata podržalo nekoliko važnih faza u formiranju Muzeja.

Izloženi predmeti vode posmatrače kroz vijekove slavne istorije nekada Mitropolije, a danas Episkopije niške.
Među njima je i kolekcija starih i rijetkih knjiga, od kojih najstarija datira iz 1592. godine, a riječ je o bogoslužbenoj knjizi Opšti minej za maj.

Biće izloženi i pokloni kojima je ruski car Nikolaj Drugi darivao niški katedralni hram, kao i lični predmeti slavnih niških mitropolita i episkopa.

U muzeju će biti izložen i stari kivot u kome su čuvane mošti Svetog Georgija iz prokupačkog hrama Svetog Prokopija, kao i rijetke ikone, stare fotografije i arhivalija od izuzetnog značaja za istraživače u oblasti teologije, istorije, kulture i arhivistike.

Patrijarh Porfirije sutra će služiti svetu liturgiju u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Nišu.
 
(SRNA)