SAVJET BEZBJEDNOSTI O RADU UNMIK-A :: Semberija INFO ::

 

SAVJET BEZBJEDNOSTI O RADU UNMIK-A


Savjet bezbjednosti UN danas će razmatrati Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta ove godine.

Na sjednici, kojoj predsjedava Vijetnam, Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kojem je ovo prvi put da učestvuje na sjednici Saveta bezbednosti UN.

Zbog pandemije virusa korona sjednica će biti održana u video-formatu.

U najnovijem izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su vanredni parlamentarni izbori 14. februara na /samoproglašenom/ Kosovu i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera terorističke OVK u novembru 2020. godine.
U izvještaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, te ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na Kosovu i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Iako pozdravlja jasne izjave obje strane o važnosti unapređenja dijaloga, Guteres u izvještaju, koji se odnosi na period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, istovremeno ističe zanačaj "istinske posvećenosti" nastavku pregovora na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi EU.

- Uprkos spremnosti stranaka da se sastanu i razgovaraju o neriješenim pitanjima, Beograd i Priština tek treba da usaglase svoje stavove, uključujući i uspostavljanje zajednice srpskih opština - navodi Guteres, uz podsjećanje da dvije strane imaju suprotstavljene stavove o načinu rješavanja tih pitanja.

Guteres je naveo da su tenzije eskalirale u novembru zbog kršenja sporazuma o slobodi kretanja i aranžmana o zvaničnim posjetama, kada su Beograd i Priština odbili da dozvole zvaničnicima da posjećuju područja u Srbiji i na Kosovu u vrijeme dok su ljudski ostaci iskopavani na lokacijama u blizini Raške u Srbiji.

- Događaji su doveli do apela EU kosovskim vlastima da poštuju obaveze u okviru dijaloga - navodi Guteres u izveštaju.

U izvještaju se pominje i da se Beograd usprotivio ideji "uzajamnog priznavanja", koju Priština zagovara kao glavni ishod bilo kog sveobuhvatnog sporazuma, prenosi Tanjug.

U ovom dokumentu se pominje i da su sredinom decembra prištinski prenosni sistem električne energije i operator tržišta preuzeli odgovornost od Elektromreže Srbije za prenosni sistem na sjeveru Kosova, što Guteres ocjenjuje kao značajan korak naprijed u primjeni sporazuma o energetici koji je podržala EU 2013. godine.

Guteres podsjeća da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev telefonom razgovarali o regionalnoj saradnji u okviru inicijative Mini Šengen, kao i da se Priština nije odazvala pozivu da učestvuje na konferenciji.

U tekstu se napominje da je na lokalnim novembarskim izborima na sjeveru Kosova i Metohije Srpska lista osvojila 90 odsto glasova, kao i da je ta stranka na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 14. decembra osvojila 78 odsto glasova u sve četiri opštine na sjeveru Kosova.

U izvještaju se pominje da su tokom predizborne kampanje lideri pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti i Vjosa Osmani posjetili mješovito naselje u Sjevernoj Mitrovici što su stranke Srba sa Kosmeta okarakterisale kao provokaciju.

Guteres navodi i da se na Kosovo i Metohiju u prethodnom periodu vratilo 273 pripadnika nevećinske zajednice, koji su bili raseljeni unutar i van Kosova, prije svega 223 Srba, 36 Aškalija, 10 Roma i četvoro Albanaca, kao i da su sudovi na Kosmetu donijeli presude u nekoliko slučajeva korupcije i ratnih zločina.
 
(SRNA)