SLOVENIJA: OD PONEDJELjKA UBLAŽAVANjE MJERA :: Semberija INFO ::

 

SLOVENIJA: OD PONEDJELjKA UBLAŽAVANjE MJERA


Slovenija je danas prijavila 1.250 novih slučajeva virusa korona, dok je 12 osoba preminulo, a Vlada je od sljedeće sedmice najavila popuštanje mjera.

Testirano je 4.730 uzoraka, među kojima je 26,4 posto pozitivnih, što pokazuje da se broj dnevno zaraženih, uprkos jedanaestodnevnom zatvaranju ne smanjuje, pojasnili su iz Vlade.

Na liječenju je 605 kovid pacijenata, 140 na odjeljenjima intenzivne njege.

Broj aktivnih slučajeva infekcije dostigao je 13.911.

Do sada je posljedica virusa preminulo 4.112 ljudi, podaci su Ministarstva zdravstva.

U Sloveniji se od ponedjeljka, 12. aprila, otvara nastavni proces u osnovnim i srednjim školama, uz redovna testiranja učenika, a nošenje maski na otvorenom nije obavezno, uz održavanje fizičke distance.

Većina pokrajina ukinula je policijski čas, osim u onim sa najgorom epidemiološkom situacijom, objavila je Vlada nakon sinoćne sjednice.

Na snazi ostaje načelna zabrana kretanja izvan regija, jer je cijela zemlja označena kao "crvena" zona, što će ostati na snazi najmanje još jednu sedmicu.

Ponovo se sljedeće sedmice otvaraju muzeji, biblioteke i galerije, većina servisnih usluga, skijališta, uz obvezu negativnog testa na virus.

Turistički smještajni kapaciteti goste će moći primati tek u "žutoj" epidemiološkoj fazi koja se može očekivati za nekoliko sedmica, ukoliko dođe do smirivanja epidemije.
 
(SRNA)