VISOKI DEČANI NA LISTI NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA U EVROPI :: Semberija INFO ::

 

VISOKI DEČANI NA LISTI NAJUGROŽENIJIH LOKALITETA U EVROPI


Foto: Srna
Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, objavila je pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

U izvještaju se podsjeća da je ovaj manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na Kosovu i Metohiji izgrađen u 14. vijeku i da je već uvršten na listu Svjetske kulturne baštine UNESKO.

- Manastir predstavlja važno vjersko čvorište na Balkanu, koje je zbog svoje lokacije postalo žrtva neriješenih pravnih i institucionalnih pitanja, usljed sukoba Srbije i /samoproglašenog/ Kosova - navodi se u tekstu.

Osim Visokih Dečana, na listi koja je objavljena je danas, nalaze se istorijsko groblje Mirogoj u Zagrebu, zgrada centralne pošte u Skoplju, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, crkva u stijeni San Huan u Kantabriji u Španiji i i austrijska željeznica "Ahenze" stara 133 godine.

Izabrane lokacije ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 evra koje će im se dodijeliti kao pomoć sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprinijeti njihovom očuvanju.

Lista lokaliteta objavljena je tokom video-konferencije, kojoj je kao specijalni gost prisustvovala evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

Cilj programa, koji postoji od 2013. godine, jeste da se podigne nivo svijesti u vezi sa lošim uslovima u kojima se nalaze lokaliteti kulturne baštine, uz nadu da će dovesti do trajne akcije njihovog očuvanja, kako bi mogli da opstanu za neke buduće generacije.
 
(SRNA)