SRBIJA DONIRA 10.000 VAKCINA SARAJEVU :: Semberija INFO ::

 

SRBIJA DONIRA 10.000 VAKCINA SARAJEVU


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Vlada ove zemlje donijela odluku da Sarajevu donira 10.000 vakcina.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da će te vakcine biti upućene večeras ili sutra sa ciljem pomoći susjedima i prijateljima.

- Koliko bude moguće i u budućnosti ćemo pokazati solidarnost, jer ćemo jedino i mi biti sigurni, ako je cijeli region bezbjedan - istakla je ona.

Na pitanje njemačke televizije RTL zašto je Srbija zaustavila vakcinaciju stranaca, Brnabićeva je rekla da je trenutno vakcinacija fokusirana na građane Srbije.

Na dodatno pitanje kako je Srbija dobila među prvima vakcine Biontek-Fajzer ona je podsjetila da je Srbija bila među prvima koja je sa tom kompanijom potpisala ugovor.

- Bili smo među prvima koji su vjerovali u tu vakcinu i koji su potpisali sporazum - rekla je Brnabićeva podsjetivši da je Srbija bila druga zemlja u Evropi koja je dobila tu vakcinu, da je prva bila Velika Britanija.

Istakla je da je Fajzer-Biontek percipiran kao predvidljivi partner, koji kontunuirano isporučuje vakcine, ranije ponedjeljkom, sada utorkom.

Naglasila je da ta kompanija ispunjava svoje ugovorne obaveze. Podvukla je da je upravo sa Fajzerovom vakcinom počela vakcinacija građana.
 
(TANjUG)