MMF zadržao prognizu rasta Srbije na 5,0 posto za ovu godini :: Semberija INFO ::

 

MMF zadržao prognizu rasta Srbije na 5,0 posto za ovu godini


VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond zadržao je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 5,0 posto za ovu godnu, i na 4,5 procenata za 2022, koliko je predviđao i u januaru.

U aprilskom izdanju "Globalni ekonomski izgledi 2021", predstavljenom danas uoči početka proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, procenjuje se da će prosječna stopa rasta Srbije do 2026. godine iznositi 4,0 odsto.


Sa stopom rasta od 5,0 procenata u ovoj godini, koliko predviđa Fond, srpska ekonomija će se potpuno vratiti na nivo prije pandemije, budući da je lani skliznula za samo 1,0 procenat, što je jedan od najboljih ekonomskih rezultata u regionu i u Evropi u godini koju je obilježila borba sa kovid pandemijom.

Prema prognozi Fonda, posječna godišnja stopa inflacije u Srbiji iznosiće ove godine 2,2 odsto, a dogodine 2,4 procenta, što je u okvirima ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 posto plus/minus 1,5 procentnih poena.

MMF predviđa da će deficit tekućih plaćanja Srbije u 2021. iznositi 5,7 procenata, nakon čega će se naredne godine spustiti na 5,5 posto.

Kada su u pitanju ekonomije u regionu, BDP Hrvatske u tekućoj godini bi, po MMF-u, trebalo da poraste za 4,7 odsto, Bosni i Hercegovini se predviđa rast od 3,5 procenata, a Sjevernoj Makedoniji od 3,8 posto.

Nakon prošlogodišnjeg pada od 15,2 procenta, Fond procijenjuje da će se Crna Gora oporaviti po stopi od 9,0 procenata u 2021, dok se najniža stopa rasta, od 0,8 odsto, prognozira za Sloveniju.

Prema projekciji MMF-a, kosovska privreda, koja je prošle godine zabilježila pad od 6,0 odsto, djelimično će to nadoknaditi ove godine sa rastom od 4,5 procenata.

MMF takođe prognozira da će u tekućoj godini Bugarska zabilježiti rast od 4,4 posto, Mađarska od 4,3, Albanija od 5,0 odsto, a Rumunija i Turska od po 6,0 procenata.

Tanjug / Glas Srpske