Pupovac: Hrvatska će ostati bez budućnosti zbog odnosa prema Srbima :: Semberija INFO ::

 

Pupovac: Hrvatska će ostati bez budućnosti zbog odnosa prema Srbima


Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je danas (31.03.2019.) da je ta partija odlučila da samostalno učestvuje na izborima za Evropski parlament kako bi se pitanje Srba u Hrvatskoj u EU sagledalo iz perspektive koja neće biti jednostrana i istovremeno upozorio da odnos prema srpskoj manjini Hrvatsku može da košta njene budućnosti i perspektive.
Pupovac je u intervjuu za Radio Beograd rekao da sada nema nikoga ko može da kaže ono što bi evroparlamentarci trebalo da čuju ”iz prve ruke” o položaju Srba u Hrvatskoj.

– Ono što su nekada radile međunarodne organizacije koje su imale monitoring nad procesom pristupanja Hrvatske EU, trebalo bi mi da preuzmemo i budemo taj glas kojim ćemo razbuditi naše kolege u evropskom parlamentu i evropskim institucijama – rekao je Pupovac.

Kako je primjetio, atmosfera u Hrvatskoj nije dobra, nisu dobri ni pojedini politički procesi i pojedina postupanja prema Srbima, o čemu je, kako je rekao, prošle nedjelje razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

– Razgovarali smo o svemu što smatramo da predstavlja ozbiljnu prepreku ili smetnju ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj. Kada je posredi realizacija stvari koje su postale obaveza vlade, bilo da je riječ o medijima, obrazovanju, zapošljavanju, obnovi u ratu razrušenih kuća, povratku imovine, sve to ne ostavlja ne samo dobar dojam, nego ne čini dobru sliku nakon te analize – rekao je Pupovac.

Na podsjećanje da se bliži komemoracija žrtvama zloglasnog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu i da će se i ove godine ona obilježiti “u nekoliko kolona”, on je najavio da će se 1. aprila sastati s predstavnicima naroda čiji su pripadnici bili žrtve tog logora, pored Srba, Jevreja i Roma, kao i Hrvata antifašista, s kojima će zajedno otići u Jasenovac.

– U toku je velika mobilizacija ljudi da dođu u Jasenovac 12. aprila kako bismo poslali poruku da nam je stalo, ali i poruku otpora onima koji negiraju to mjesto i ideje koje su dovele do toga mjesta – rekao je Pupovac.

Dodao je će poruku otpora biti poslata i onima koji i danas uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kojim su, kako je istakao, potpisivane odluke o deportacijama u jasenovački logor i odluke o likvidacijama.

Na pitanje koji je krajnji cilj istorijskog revizionizma, loše atmosfere u hrvatskom društvu i lošeg odnosa prema srpskoj manjini, Pupovac je rekao da oni koji teže tome ne znaju i nisu svjesni da je njihov cilj, zapravo, da Hrvatska ostane bez budućnosti i perspektive.

– A to je tu pred vratima. Ne odlaze mladi i porodice samo zato što im je 1.200 evra malo da bi mogli živjeti u Sisku, Karlovcu ili Zagrebu. Beže od besperspektivnosti i od atmosfere koja truje ljude i koja ne donosi ništa – rekao je Pupovac.

Izvor: Tanjug/Srpska info