U Hrvatsku od sutra i sa brzim testom i potvrdom o vakcinaciji bilo kojom vakcinom :: Semberija INFO ::

 

U Hrvatsku od sutra i sa brzim testom i potvrdom o vakcinaciji bilo kojom vakcinom


ZAGREB- Hrvatska od ponoći uvodi nove mjere, pa će se za ulazak u tu zemlju priznavati, osim PCR i brzi antigenski testovi, ali i potvrda o vakcinaciji ili preboljenom kovidu u posljednjih šest mjeseci.

-  Za ulazak će se priznavati i brzi antigenski testovi. Moći će se ući i s potvrdom o vakcinaciji ili preboljenom kovidu koja će vrijediti 180 dana - rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

On je dodao da u izuzetke spadaju djeca do sedam godina.

- Uređen je prelazak granice zbog turizma - dodao je Božinović.

„Jutarnji“ piše da  će svi putnici koji su vakcinisani dvjema dozama vakcina, nezavisno o tome je li ih je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), od sutra moći prelaziti i hrvatsku granicu.

Granicu će, tako, navodi list, bez negativnog testa moći preći svi s potvrdom o vakcinisanju, nezavisno o tome jesu li primili „AstraZeneku“, „Fajzer“, „Moderninu“ ili, naprimjer, vakcinu „Sputnjik“ ili kinesku, koje nemaju odobrenje za upotrebu u EU.

- Ljudi koji su se vakcinisali i ruskom i kineskom vakcinom će biti tretirani kao i svi ostali koji su primili druge vakcine - poručio je Božinović.

Ipak, kako piše „Jutarnji“, odluka će biti podložna promjenama ako se Evropska unija postavi drukčije prema vakcinama koje nisu odobrene na Starom kontinentu.

Božinović kaže da se na nivou EU radi na takozvanim "kovid pasošima".

Od sutra će se u Hrvatsku moći ući i sa potvrdom o prebolovanom virusu korona u posljednjih šest mjeseci.

Božinović je dodao da negativan test ni potvrdu o tome da su prebolovala virus korona ne moraju imati djeca do sedam godina koja prelaze granicu s roditeljima ili starateljima.

Ovakva pravila bi na granici trebalo da ostanu tokom cijelog ljeta.

Glas Srpske