Počelo obilježavanje Dana Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava :: Semberija INFO ::

 

Počelo obilježavanje Dana Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava


BEOGRAD - Obilježavanje Dana Republike Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske počelo je večeras tradicionalnim prijemom, koji je ove godine priređen u televizijskom studiju u formi kolažne emisije, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Emisija pod nazivom "Za sva vremena", koja je počela izvođenjem himni Republike Srpske i Srbije, emituje se na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, na drugom programu Radio-televizije Srbije, te na još 41 lokalnoj i regionalnoj televiziji u Srbiji.

Prigodna obraćanja u formi uključenja imaće predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dramski umjetnik Tihomir Stanić.

U studiju će biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Gledaoci će moći da vide i prigodan kulturno-umjetnički program, kao dio TV-prijema sa glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske Željkom Erkićem i Nikolinom Friganović i muzički program Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije sa solistima sopranom Minjom Šukalo i baritonom Sinišom Pajićem.

Gosti prijema su svi oni koji će kod svojih kuća na televiziji pratiti ovogodišnju proslavu u Srbiji 9. januara Dana Republike Srpske i 28. februara, dana kada je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.

Povodom 9. januara i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske u Beogradu je u petak, 26. februara, održana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" koju su organizovali Predstavništvo Republike Srpske zajedno sa informativno-političkim portalom "Sve o Srpskoj".

Republika Srpska obilježava 9. januar kao dan Republike jer je tog datuma 1992. godine osnovana u Sarajevu pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, a tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Srna / Glas Srpske