USPJEŠNA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA IZ SRPSKE U SRBIJI :: Semberija INFO ::

 

USPJEŠNA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA IZ SRPSKE U SRBIJI


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je danas u Beogradu da ministarstva zdravlja Srpske i Srbije imaju dugogodišnju saradnju, te da je sva pomoć Srbije zdravstvenom sistemu Srpske uspješno iskorištena u svim zdravstvenim ustanovama.

Nakon sastanka sa ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom, Šeranić je rekao da se proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz Republike Srpske u Srbiji uspješno sprovodi.

- Danas je u ovoj posjeti i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković i cilj nam je da sagledamo kako Srbija radi masovnu vakcinaciju, koje alate koristi, prvenstvo misleći na informacione sisteme i ljudske kapacitete - rekao je Šeranić nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo prilike da se razgovara i o određenim legislativnim stvarima, kakav je nadzor nad zaraznim bolestima, odnosno u ovom slučaju praćenje neželjenih dejstava vakcine.

Šeranić je zahvalio rukovodstvu Srbije na donacijama koje su upućene prema zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je rekao da će Srbija po pitanju vakcina protiv virusa korona pomoći i komšijama, te dodao da će ustupiti informacioni sistem za vakcinaciju Republici Srpskoj, da bi mogla da ga koristi kada bude imala dovoljno vakicina.
 
Lončar je izjavio, nakon razgovora u Beogradu sa Šeranićem, da je cilj da pripremu za masovnu vakcinaciju Republika Srpska organizuje što brže i bez poteškoća.

Lončar je rekao da je dogovorena dalja saradnja oko organizacije procesa vakcinacije koji je Srbija prošla, a za koje se priprema Republika Srpska.

- Dogovorena je saradnja sa beogradskim Institutom Batut, Agencijom za lekove i medicinska sredstva... Srbija neće gledati samo na sebe, već i na sve oko nas, na prijatelje, komšije - rekao je Lončar.

On je naveo da proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz Republike Srpske u Loznici, Šapcu, Sremskoj Mitrovici teče odlično i da će nadležni iz Srpske odrediti dalje prioritete koji će dolaziti i koji će biti vakcinisani.
Lončar je rekao da je Srbija jutros potpisala novi ugovor sa kompanijom Fajzer-Biontek da u Srbiju u drugom kvartalu umjesto 500.000 vakcina, stigne 1,2 miliona, a u trećem umjesto 400.000 da stigne 1,19 miliona doza vakcina.

- Ovo što Srbija radi veliki deo sveta može samo da sanja. To su činjenice. Nastavićemo i dalje da radimo istim tempom - rekao je Lončar.

(SRNA)