Počela vakcinacija zdravstvenih radnika iz Srpske u Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika iz Srpske u Srbiji


SREMSKA MITROVICA - Vakcinacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj počela je danas u Srbiji, a zdravstveni radnici iz Srpske vakcinišu se u Loznici, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, prenio je Tanjug.

U Sremskoj Mitrovici vakcinacija je počela u 11 časova, i u tom gradu danas će biti vakcinisano 450 zdravstvenih radnika, a sutra još toliko njihovih kolega. Vakcinacija se obavlja na punktu u sportskoj hali "Pinki".

- U Loznici je danas vakcinisano 60 medicinskih radnika iz Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini - rekao je novinarima direktor bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović.

Većina medicinskih radnika izabrala je kinesku vakcinu.

Maksimović je najavio da će sutra u Srbiji protiv kovida 19 biti vakcinisano još 65 medicinskih radnika iz Bijeljine.

Prema njegovim riječima, uskoro će u ovu zdravstvenu ustanovu stići i veća količina vakcina koju je obezbijedila Republika Srpska, a interes zdravstvenih radnika u bijeljinskoj bolnici za vakcinaciju je iznad 70 odsto.

Nakon Banjaluke, u Bijeljini je ranije ruskom vakcinom protiv kovida 19 vakcinisano 40 medicinskih radnika Bolnice "Sveti vračevi".

Zdravstvenim radnicima iz Srpske na raspolaganju su sve tri vakcine, "Sinofarm", "Sputnjik V" i "Fajzer-Biontek".

Procedura vakcinacije je standardna - uz potpisanu saglasnost, odlazi se na lekarski pregled, nakon čega sledi vakcinacija, a svi dobijaju potvrdu da su primili prvu dozu cjepiva.

Vlada Srbije obezbijedila je 5.000 doza vakcina za imunizaciju zdravstvenih radnika u RS protiv virusa korona.

Za vakcinaciju se prijavilo 2.100 "bijelih mantila" iz Srpske.

Ova imunizacija realizuje se u skladu sa dogovorom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te u saradnji dvije vlade.

U skladu sa planom vakcinacije protiv virusa korona, napravljenim u saradnji sa Vladom Srbije, više zdravstvenih ustanova iz Srpske danas je organizovalo prevoz do pomenutih lokacija za prvu grupu svojih zaposlenih, koji su prethodnih dana izrazili interesovanje za vakcinaciju u Srbiji.

- Među njima su bolnice u Bijeljini, Foči, Modriči, kao i više domova zdravlja u Srpskoj. Prema posljednjim informacijama, za vakcinaciju protiv virusa korona u Srbiji prijavljeno je oko 2.100 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama Srpske, te je planirano da se vakcinacija u Srbiji nastavi i u narednim danima u toku ove sedmice - rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je, u skladu sa činjenicom da je Srbija za vakcinaciju zaposlenih iz Srpske stavila na raspolaganje vakcine za ukupno 5.000 ljudi, dodatno usaglašena mogućnost da se za vakcinaciju u Srbiji prijave i zaposleni u privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i u privatnim i javnim ustanovama kolektivnog smještaja iz oblasti socijalne zaštite iz Srpske, a sve s ciljem da se što je prije moguće zaštite najugroženiji radnici u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Tanjug / Glas Srpske