TORLAK SPREMAN ZA PRVU FAZU PROIZVODNjE VAKCINE SPUTNjIK :: Semberija INFO ::

 

TORLAK SPREMAN ZA PRVU FAZU PROIZVODNjE VAKCINE SPUTNjIK


Foto: Srna
Srbija je spremna za prvu fazu proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik", a početkom aprila očekuje još dva miliona te vakcine iz Rusije, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

Popović je rekao da je članovi ruske delegacije jako zadovoljni onim što su vidjeli tokom jučerašnje posjete Institut Torlak u Beogradu i dodao da su bili impresionirani zatečenim stanjem.

On je rekao da u narednih 15 dana očekuje i specijaliste koji se bave konkretnom prozvodnjom i dodao da bi puna proizvodnja "Sputnjika" u Srbiji mogla da se započne za sedam do devet mjeseci.

- Pretpostavke su da će posle impresivnih odziva za vakcinu, EU odobriti i "Sputnjik" za cijelu Evropu - izjavio je Popović za TV "Pink".

Prema njegovim riječima, poslije ovog ispitivanja u EU i izvještaja o vakcini "sputnjik ve", Rusi danas imaju zahtjeve od mnogih zemalja, ne samo da je kupuju, nego i da je proizvode.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je rekao da Rusija u ovom trenutku razvija šest vakcina, te da je Rusija podnijela zahtjev za izvoz EU i dobila dozvolu u 24 zemlje.

Lazanski je naglasio da je velika vijest to što su ruski stručnjaci stigli u Institut Torlak i dodao da je ovo odlična prilika da se Torlak digne na onaj nivo kao što je nekada bio, kao i da je to velika šansa za srpsku industriju.

On je dodao da je to sve posljedica odličnih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina i njihove saradnje na najvišem državnom nivou.

- Rusija gleda Srbiju kao pravog prijatelja. Među prvima su nam ponudili zajedničku proizvodnju - rekao je Lazanski.
Popović je juče sa timom ruskih stručnjaka posjetio laboratoriju Torlak, nakon čega je izjavio da je ruska delegacija odobrila da u Institutu Torlak u Beogradu počne prva faza proizvodnje vakcine protiv virusa korona "sputnjik ve".
 
(SRNA)