OD SUBOTE U SLOVENIJU MOGU VAKCINISANI I ONI KOJI SU PRELEŽALI KOVID :: Semberija INFO ::

 

OD SUBOTE U SLOVENIJU MOGU VAKCINISANI I ONI KOJI SU PRELEŽALI KOVID


Ulazak u Sloveniju od subote, 13. februara, biće moguć bez karantina ili negativnog testa na virus korona za one koji su vakcinisani s dvije doze vakcine protiv kovida 19 i one koji su ga preboljeli, te o tome imaju potvrdu ljekara, odlučila je danas slovenačka Vlada.

Od trenutka kada su preboljeli kovid 19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od vakcinisanja drugom dozom vakcine mora proći najmanje 14 dana.

Ulazak u Sloveniju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboljeli kovid 19 ili su vakcinisani s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članice EU i Šengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala goste bez negativnog testa, na njima će se od ponedjeljka, 15. februara moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.
Moći će skijati i oni koji su preboljeli kovid 19 ili se protiv bolesti vakcinisali s dvije doze. Za njih pola godine neće biti potrebno testiranje, ali moraju imati ljekarsku potvrdu kojom dokazuju da su vakcinisani, odnosno preboljeli virus korona.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka, 15. februara, opet moći raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među opptinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, s tim da u njima bude osigurano 30 metara za pojedinog kupca odnosno klijenta, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca.

Vlada Slovenije pojasnila je da je odluke o relaksaciji nekih mjera i restrikcija donijela na osnovu trenda koji je pozitivan.

Zemlja je prešla u bolju epidemiološku situaciju, u tzv. "narančastu" fazu jer su i broj oboljelih od kovida 19 u bolnicama i broj prosječnih zaraza u jednom danu već od kraja prošle sedmice ispod 1.000 slučajeva.

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno 1.385 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je deset osoba, prenose hrvatski mediji.

(SRNA)