Predsjednik Vučić sa Svete Gore čestitao Božić :: Semberija INFO ::

 

Predsjednik Vučić sa Svete Gore čestitao Božić


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Hilandaru, čestitao je Božić svim vjernicima.

"Mir Božji - Hristos se rodi", naveo je predsjednik Srbije na Tviteru.


Vučić je rano jutros u 2.00 prisustvovao Božićnoj službi, a zatim u 7.00 Božićnoj liturgiji.

Srpski predsjednik će danas obići sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine.

Posjeta Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsjednička posjeta tom srpskom manastiru u posljednje dvije decenije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Badnje veče i Božić provodi u Hilandaru, na Svetoj Gori, u znaku poštovanja i rijetkih počasti sa kojima je dočekan juče popodne u najvažnijoj srpskoj svetinji.

Predsjednika Vučića su, na dolasku, ispred manastira dočekali iguman Hilandara, arhimandrit Metodije i veliki broj monaha, kako za Tanjug svjedoči ministar Nenad Popović, koji prati predsjednika u posjeti.

Na ulazu u manastir, u čast srpskog predsjednika, prvog poslije 20 godina kojeg su zvanično ugostili monasi Hilandara, bile su istaknute tri zastave: srpska, grčka i hilandarska, što se čini samo o velikim praznicima i kada dolaze najviši gosti.

Odmah po dolasku, iguman Metodije pratio je predsjednika Vučića u Saborni hram Vavedenja Bogorodice, u koji su ušli sami njih dvojica.

Iguman je potom ostavio srpskog predsjednika da se sam pokloni svetinjama i proboravi neko vrijeme u Hramu.

To se, kako objašnjava ministar Popović, smatra velikom počašću, koja se rijetko, skoro nikad ne ukazuje posetiocima, bez obzira na rang.

Vučić se, inače, najduže zadržao pred ikonom Bogorodice trojeručice.

Poslije toga, predsednik Vučić razgovarao je sa starješinstvom manastira Hilandar sa igumanom Metodijem na čelu, a potom je arhimandrit u njegovu čast priredio svečanu Badnju večeru, za "skromnom, ali predivnom manastirskom trpezom", u najužem krugu, odnosno u prisustvu samo dva monaha, pored dva gosta iz Srbije.

Predsjednik Vučić je jutros u 2.00 prisustvovao Božićnoj službi, a u 7.00 ujutru i Božićnoj liturgiji.

Za 9.30 planiran je Božićni ručak u novoj trpezariji, renoviranoj prošle godine, a predsjednik Vučić biće njen prvi gost tog ranga.

Trpezarija inače ima kamene stolove, na kakve ima pravo samo nekoliko od ukupno 20 manastira na Svetog Gori, i to samo oni koji su carske lavre.

Srpski predsjednik će danas obići sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine.

Manastir Hilandar, jedan od tri negrčka manastira na Svetoj Gori, osnovali su 1198. veliki župan Stefan Nemanja i njegov sin Rastko, to jest monasi Simeon i Sava.

Samo dvije godine nakon osnivanja, u manastiru je preminuo monah Simeon, a legenda kaže da je na mjestu na kome je on sahranjen u nekadašnjoj crkvi Vavedenja Bogorodice, koju je kasnije kralj Milutin obnovio, nikla čudesna loza.

Pored kraljeva Milutina i Stefana Uroša Prvog, manastir Hilandar je, prema dostupnim podacima, pomagao i car svih Srba i Grka, Dušan Silni, ali i mnogi drugi srpski vladari, poput kneza Miloša Obrenovića, zatim kneza Aleksandra Obrenovića, a poznato je da je u posjetu ovoj svetinji išao i kralj Petar Prvi Karađorđević.

U riznici Hilandara čuvaju se brojne relikvije i ikone, a tu je i ikona Bogorodice Trojeručice, kao i Bogorodice Odigitrije, najstarije sačuvane mozaičke ikone nastale početkom 13. vijeka.

Manastir čuva i rad monahinje Jefimije, namijenjen njenom sinu Uglješi Despotoviću, kao i zavjesu ruskog cara Ivana Četvrtog Groznog, ali i zavjesu za ikonostas monahinje Jefimije i mnoge druge predmete, od istorijske, ali i duhovne vrijednosti srpskog i drugih pravoslavnih naroda.

Početkom marta 2004. godine Hilandar je teško stradao u požaru, čak više od polovine manastirskih zdanja je izgorjelo ili oštećeno.

Mada je obnova počela vrlo brzo nakon toga, činjenica da se poštuju kanoni, kao i da se ne radi na crkvene praznike i nedjeljom, a i da se do Svete Gore stiže brodom, te da su neophodna značajna materijalna sredstva, dovela je do toga da obnova nije brzo tekla.

Do 2017. godine je oko 65 procenata uništenog manastirskog kompleksa obnovljeno.

Tanjug / Glas Srpske