Država preuzela Er Srbiju :: Semberija INFO ::

 

Država preuzela Er Srbiju


Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede i Er Srbije, 30. decembra je izvršena dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je država Srbija povećala svoj vlasnički udio u „Er Srbiji” sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udio „Etihad ervejza” umanjen sa 49 na 18 odsto, saopšteno je iz Er Srbije.

Kako je navedeno, uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti kovid-19.

Generalni direktor „Er Srbije” Dankan Nejsmit zahvalio je Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja.

On je dodao da su na taj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mjere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, „Er Srbija” moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, prije svega saobraćaju i turizmu.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtjev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mjera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mjere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije kovid- 19, uključujući i dokapitalizaciju, navedeno je u saopštenju avio-kompanije, prenio je Tanjug.

Na zahtjev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mjere i potvrdila da je mjera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da će novac koji je uplaćen za dokapitalizaciju biti iskorišćen za saniranje gubitaka koje je Er Srbija imala tokom pandemije, ali i za vraćanje pojedinih dugova koje ta kompanija ima prema bankama.

„Na pravi način smo time stabilizovali našu avio-kompaniju, kao i njen bilans stanja, ojačali smo učešće države u njoj i vratili neke kredite i dugove koje je napravila zbog korone”, rekao je Mali.
Dodaje da je država u protekla dva meseca veoma pažljivo, strpljivo i posvećeno radila na programu restrukturiranja i na procesu, kako je naveo, državne pomoći avio-kompaniji, koja je, podseća, dozvoljena evropskim zemljama od Evropske komisije kako bi te kompanije ublažile negativne posledice pandemije.

„Cijela EU je to dozvolila. Lufthanzi je Nemačka pomogla sa devet milijardi evra, Er Fransu je Francuska pomogla sa šest milijardi evra, tako smo i mi pomogli našoj nacionalnoj kompaniji i potpuno je stabilizovali”, ističe Mali.

Ističe da je Er Srbija od nacionalnog intresa i podsjetio da je ta kompanija tokom pandemije dovezla medicinsku opremu, respiratore, lijekove, ali i građane Srbije sa brojnih svjetskih destinacija gdje su se u tom momentu zatekli.

​Agencije