OTVOREN BALKANSKI TOK; RUSKI GAS IDE KA MAĐARSKOJ I BIH :: Semberija INFO ::

 

OTVOREN BALKANSKI TOK; RUSKI GAS IDE KA MAĐARSKOJ I BIH


Foto: Tanjug
Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i u Srbiji su izostale organizovane manifestacije i gradski dočeci Nove godine.

Gasovod je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Većina građana Novu godinu dočekala je kod kuće, u porodičnom okruženju.

Ono što je u prvim časovima ove godine mnoge orbradovalo jeste otvaranje gasovoda Balkanski tok, koji će obezbijediti potpunu energetsku stabilnost Srbije.

Novogodišnja noć protekla je mirno i bezbjedno, s minimalnim povredama javnog reda i mira.

Ugostiteljski objekti su radili do 18 časova, a nadležne inspekcije su tek u nekoliko slučajeva konstatovale prekršaj.
I Beograđani su dočekali Novu godinu porodično i odgovorno, a građani su uglavnom poštovali epidemiološke mjere.

Srbija je u Novu godinu zakoračila sa optimizmom i jednim velikim projektom. Rano jutros, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Gospođincima kod Žablja, otvorio je novi gasovod "Balkanski tok", koji prolazi kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice.
 
Njime je obezbjeđena energetska stabilnost Srbije, a važan je i za region.

Gasovod "Balkanski tok" je dio gasovoda "Turski tok", projekta ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje gasom ovog dijela Evrope.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra, ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša.

Ovo je veliki i važan dan za Srbiju, rekao je Vučić i istakao da je ovim gasovodom Srbija obezbijedila energetsku stabilnost i bezbjednost, što je važno i za privlačenje novih investitora.

Uštedjeće se na troškovima transporta, a imajući u vidu visoku cijenu izgradnje gasovoda, povoljna je okolnost što će se zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitna taksa i tako isplaćivati te troškove, kaže Vučić.

- Srbija je uz pomoć naših ruskih prijatelja i partnera uspjela da osigura snabdijevanje svoje teritorije gasom, ali sa naše teritorije gas će ići i ka Mađarskoj i BiH. Vidjećemo ka kojim sve teritorijama i zemljama u budućnosti - istakao je Vučić.
 

Završen je najvažniji dio jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko kaže da ovaj gasovod obezbjeđuje energetsku bezbjednost i stabilnost isporuke energenata u Srbiju i daje mogućnost za daljnji razvoj unutrašnje infrastrukture.

- Ovaj gasovod obezbijediće i energetsku sigurnost i šireg regiona, u svakom slučaju centralne Evrope, a vjerovatno i u širem smislu - rekao je Bocan-Harčenko

U izgradnji gasovoda korišćeni su najsavremeniji materijali i oprema, a kapacitet je 15,75 milijardi kubnih metara gasa, što je dovoljno da se zadovolje potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Zakupljeni su svi gasni transportni kapaciteti u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz Balkanskog toka trebati Evropi, ističe direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i najavljuje razradu planova za ubrzanu gasifikaciju.

- Radićemo i na projektu interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, ali ćemo sigurno raditi na planu izgradnje gasovoda Beograd-Banjaluka, i otvoriće nam se Horgoš, što znači da smo radili po svim evropskim principima. Imaćemo pristup preko Horgoša, dakle i Baumgartenu i, pretpostavljam, Sjevernom toku 1 i Sjevernom toku 2 - izjavio je Bajatović.

Sve je urađeno u skladu sa evropskim normama i onim što je tražila Energetska zajednica i u tehničkom i u komercijalnom smislu.

Radi se i na pronalaženju rješenja za sniženje cijene priključka na gas domaćinstava u Srbiji, rečeno je prilikom otvaranja gasovoda.

(RTRS)