Vakcinacija u Srbiji počinje naredne sedmice :: Semberija INFO ::

 

Vakcinacija u Srbiji počinje naredne sedmice


BEOGRAD - U Srbiji se iduće sedmice očekuje početak vakcinacije protiv virusa korona, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek.

Đerlek je istakao da se prve vakcinacije "Fajzerovom" vakcinom, koja je stigla u Srbiju, očekuju odmah po dobijanju dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije.

On je naveo da je u toku sjednica Koordinacionog tima za imunizaciju i da će se u toku dana tačno znati ko će prvi primiti vakcine, budući da je stiglo 4.875 doza.

Đerlek je dodao da se na sjednici razgovara o pripremi operativnog plana za imunizaciju u 2021. godini i napomenuo da će se taj plan mijenjati u skladu sa prilivom vakcina i ciljnim grupama, prenio je RTS.

On je podsjetio da je resorna Agencija dala dozvolu za uvoz oko 24.000 "Fajzerovih" vakcina, te da se u januaru očekuje još oko 21.000.

Đerlek je dodao da se intenzivno razgovara i o ruskoj vakcini "sputnjik pet" i o kineskoj vakcini, o čemu će, kako je naveo, javnost biti blagovremeno detaljno obaviještena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prošle sedmice je obavijestilo Graničnu policiju BiH da je od 21. decembra, za ulazak u Srbiju stranim državljanima neophodan negativan PCR test na virus korona ne stariji od 48 časova.

Odlukom koja je juče stupila na snagu regulisano je da se uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje na strane državljane koji su u tranzitu kroz tu zemlju, ne dužem od 12 časova, prevoznike u međunarodnom transportu kao i akreditovane članovie osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija.

Izuzeta su i maloljetna lica dobi do 12 godina ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan test ukoliko je potreban, kao i državljani susjednih zemalja iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije, te oni i koji su zaposleni na teritoriji Srbije, kojima je poslodavac iz Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.

​Srna / Glas Srpske