Zlakusko lončarstvo upisano na listu Uneska :: Semberija INFO ::

 

Zlakusko lončarstvo upisano na listu Uneska


Zlakusko lončarstvo upisano je na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva i tako postalo četvrti element na ovoj Uneskovoj listi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.
Odluku o upisu Zlakuskog lončarstva donio je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na 15. zasedanju koje je održano onlajn 15. i 16. decembra.

U Odluci se navodi da se izrada Zlakuske lončarije odnosi na znanja i vještine u vezi sa izradom keramičkih posuda na ručnom kolu tehnikom zidanja, namijenjene za termičku obradu hrane, koje se koriste u domaćinstvima i restoranima širom Srbije. Izrađene su od gline i kalcita, čija su nalazišta u neposrednoj blizini sela Zlakusa, u zapadnoj Srbiji, kod Užica.

Znanja i vještine izrade se uglavnom prenose unutar zajednice, najčešće u okviru samih porodica, učešćem i radom sa iskusnim zanatlijama i predstavljaju važan izraz identiteta njegovih nosilaca. Upis Zlakuskog lončarstva na listu Uneska značajan je za međunarodnu promociju kulturnog nasleđa Srbije, ali je istovremeno i podsticaj očuvanju tradicionalnih zanata.

Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom, donijeli su odluku o pokretenju procedure za upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu kulturnog nasleđa čovječanstva u ciklusu 2019 - 2020.

Centar za nematerijano kulturno nasleđe Etnografskog muzeja, u saradnji sa Muzejom na otvorenom „Staro selo” Sirogojno i Udruženjem lončara „Zlakusa”, na osnovu donijete odluke, pripremio je nominaciju. Ta nominacija u potpunosti odražava principe očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, definisane Konvencijom iz 2003. godine, jer je riječ o elementu koji predstavlja važan izraz identiteta njegovih nosilaca, a odražava i aktivan odnos zajednice i sredine koja ga okružuje.

Sama tehnika izrade direktno je povezana sa sirovinama koje se mogu naći samo u geografskom području u kojem je element prisutan. Zlakusko lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nemateriijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine.

Na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva Republika Srbija je upisala običaj proslavljanja porodične slave 2014. godine, tradicionalnu narodnu igru kolo, element iz domena izvođačkih praksi, 2017, i pjevanje uz gusle, dio tradicionalnog usmenog stvaralaštva, 2018. godine.

Agencije