ABAZOVIĆ: NOVA VLADA IMA MEĐUNARODNU PODRŠKU :: Semberija INFO ::

 

ABAZOVIĆ: NOVA VLADA IMA MEĐUNARODNU PODRŠKU


Foto: DnevniAvaz
Poslanik koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović rekao je da nova crnogorska Vlada ima međunarodnu podršku i da će biti posvećena tome da se građani svih nacionalnosti osjećaju sigurno u Crnoj Gori.

Abazović je tokom skupštinske rasprave o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića i prijedlogu nove vlade, rekao da je Crna Gora građanska država, što znači da se ljudima u Vladi ne mogu brojati krvna zrnca i tretirati ih da li su tamo Srbi, Crnogorci, vjernici, ateisti ili agnostici.

On je naveo da nova vlada želi da gradi najbolje međususjedske odnose i ostvaruje saradnju sa svim državama u regionu.

- Ovo je prva demokratska vlada u istoriji naše zemlje i prva koja predstavlja volju naroda. Imamo tranziciju koja je bila potupno mirna i dostojanstvena, uz nekoliko incidenata koji su bili pod organizacijom djelova policije Crne Gore i kriminalnih struktura odlazeće vlasti - rekao je Abazović.

On je dodao da u fokusu treba da budu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sprovođenje svih istraga i neophodnih procedura prema svim javnim funkcionerima koji su kršili zakone u prethodnom periodu.

- Ako bude izabrana nova vlada, a sticajem okolnosti budem zadužen za bezbjednosni sektor i koordinaciju službi, izaći ću pred javnost i uprijeti prstom u svakoga ko pravi opstrukcije da se zemlja oslobodi kriminala i korupcije - rekao je Abazović.

On je naveo da mu Demokratska partija socijalista /DPS/ i kriminalni klanovi "crtaju metu".

Poslanik Demokratskog fronta /DF/ Milan Knežević ocijenio je da predložena vlada nije ekspertska, već da je to "vlada Krivokapića i Abazovića", te poručio mandataru da će imati podršku DF-a kada god bude radio u interesu građana, ali i otpor kada to ne bude slučaj.

Knežević je naveo da se u budućoj vladi "nalaze ljudi koji su 30. avgusta na izborima glasali za DPS", dodajući da ga nikada nisu interesovale fotelje u crnogorskoj Vladi, ali jeste izborna volja građana koji su im dali podršku.

On je rekao da se postavlja pitanje zašto neki drugi Srbi iz DF-a nisu bili poželjni u novoj vladi, te da se "nastavlja antisrpski narativ koji je kreiran kao državotvorna misao od referenduma 2006. godine".

Knežević je naveo da je Abazović na svim sastancima saopštavao da je zabrinut za teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore ako na čelu MUP-a bude Srbin.

- Pozivam sve Crnogorce, Bošnjake, Muslimane, Albance, Hrvate da u nama ne vide neprijatelje. Pozivamo vas da ravnopravno gradimo Crnu Goru bez diskriminacije, na ravnopravnim osnovama. Ukoliko ste spremni, Crna Gora će biti prosperitetna država. Ukoliko nastavimo sa ovim podjelama nigdje nećemo stići - rekao je Knežević.
Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ocijenio je da nova Vlada nije ekspertska i da je ubijeđen da nije procrnogorska, građanska, niti proevropska.

Poslanik SDP-a Draginja Vuksanović Stanković ocijenila je da prijedlog nove vlade Krivokapića "nema legalitet, niti legitimitet i da samim tim buduća vlada ne može imati autoritet".
 
(SRNA)