PROTESTI PROTIV MJERA U VEĆIM HRVATSKIM GRADOVIMA :: Semberija INFO ::

 

PROTESTI PROTIV MJERA U VEĆIM HRVATSKIM GRADOVIMA


Foto: Sanjin Strukić /Pixsel
Nekoliko desetina građana protestovalo je protiv novih epidemioloških mjera u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Šibeniku gdje je zabilježena i manja intervencija policije.

Građane je na protest protiv mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje virusa korona pozvala Inicijativa "Prava i slobode", uprkos zabrani okupljanja više od 25 osoba.

Policija je navela da skupovi nisu prijavljeni, pa su u Zagrebu na Trgu bana Jelačića legitimisali okupljene i snimali skup.

Žana Beber iz Inicijative poručila je da je dosta bilo represije i da je korona politički projekat.

- Virus postoji, ali je cijela priča preuveličana. Umiru ljudi koji su stariji i koji su nemoćni - rekla je Beber.
Na trgu u Osijeku okupilo se pedesetak ljudi, a agronom Zorislav Petrijevčanin je rekao da su u epidemiji prisutne manipulacije, jer se automatski cenzurišu naučnici koji govore protiv vakcine.

Iz policije su naveli da skup nije bio prijavljen, te se provjerava da li je bilo kršenja odredaba Zakona o javnim okupljanjima.

Policija je u Šibeniku intervenisala kada je pedesetak učesnika protesta sjelo na stepenice ulaza u garažu i počelo sporadično pjevati.

Petnaestak interventnih policajaca zahtijevalo je da se raziđu, pa su građani negodovali, bilo je povišenih riječi, ali su na kraju ustali, prenose hrvatski mediji.

Protest nije bio prijavljen ni policiji u Splitu, gdje su građani negodovali zbog novih mjera kojima je zabranjen rad kafićima, restoranima, održavanje svadbi, priredbi, sajmova, okupljanje više od 25 lica, zatvorene kladionice, a pekare mogu raditi do 22.00 časa.

- Mičite ruke s naših ljudskih prava. Mjere se donose preko noći. Nemaju nikakvog smisla - poručili su u građani koji su na splitskoj rivi zapjevali pjesme kontroverznog Marka Perkovića Tompsona.

(SRNA)