EVROPSKA KOMISIJA POZDRAVILA OPREDJELjENjE ZA DALjE JAČANjE REGIONALNE SARADNjE :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKA KOMISIJA POZDRAVILA OPREDJELjENjE ZA DALjE JAČANjE REGIONALNE SARADNjE


Foto: Srna
Evropska komisija pozdravila je opredjeljenje lidera zapadnog Balkana iskazano danas na samitu u Sofiji za dalje jačanje regionalne saradnje radi napretka na njihovom evropskom putu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

- Pozitivan odgovor regiona na Ekonomski i investicioni plan, opredjeljenje za bolju povezanost i podrška ključnim inicijativama, poput uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta, pokretanja Zelenog plana za zapadni Balkan, te dalja podrška integraciji Roma pomoći će da se ubrza oporavak nakon pandemije podsticanjem održivog ekonomskog rasta - ističe se u saopštenju.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je uoči samita da je zapadni Balkan apsolutni prioritet Komisije od kada je ona na njenom čelu, te dodala da je budućnost regiona u EU.

Ova godina je bila puna izazova, ali smo čvrsto stajali jedni uz druge. Naš nedavno usvojeni Ekonomski i investicioni plan ubrzaće ekonomski razvoj zapadnog Balkana, učvrstiti povezivanje sa EU, podržati provođenje osnovnih reformi i približiti region jedinstvenom tržištu Unije. Plan može pomoći da promijenite živote i svakodnevicu vaših građana, te poslovanje u regionu u narednih pet godina - istakla je ona.

Visoki predstavnik EU Žozef Borelj izrazio je zadovoljstvo što lideri zapadnog Balkana prihvataju ključnu ulogu regionalne saradnje, važne za pomirenje jednako koliko i za ekonomski oporavak.

- Ne smijemo zaboraviti da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan. Zbog toga su Ekonomski i investicioni plan i Zelena agenda za zapadni Balkan usmjereni na moderne i zelene investicije, sa naglaskom na ljude. Istovremeno, to znači da investicije moraju pratiti osnovne reforme potrebne na evropskom putu - naglasio je Borelj.

Samitu je prisustvovao i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji koji je naglasio da angažman sa partnerima sa zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet za EU, te dodao da je evropska perspektiva i dalje pokretač promjena u regionu.

- Posvećenost lidera iz regiona razvoju zajedničkog regionalnog tržišta i sprovođenje zelene i digitalne tranzicije presudna je za približavanje regiona EU. Zajedno sa investicijama u povezivanje i ljudski kapital, ovo su ključni elementi Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan koji je Evropska komisija predstavila u oktobru. Plan donosi opipljive koristi svima na zapadnom Balkanu i jača naše veze s regionom - rekao je Varhelji.

Inicijative podržane u Sofiji nadovezuju se na obaveze koje je region prethodno preuzeo na samitu EU i zapadnog Balkana u Zagrebu u maju ove godine, a biće podržane kroz Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra.

Cilj ovog plana je mobilizovati devet milijardi evra bespovratnih sredstava EU kako bi se ubrzao socioekonomski oporavak regiona od pandemije virusa korona, te ubrzala njegova ekonomska konvergencija sa Unijom.

Predviđa se i novi Garancijski instrument za zapadni Balkan, sa potencijalom za privlačenje investicija vrijednosti do 20 milijardi evra, dodaje se u saopštenju.
 
(SRNA)