Sofija i Skoplje postigli veliki napredak? :: Semberija INFO ::

 

Sofija i Skoplje postigli veliki napredak?


Bugarska ministarka spoljnjih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je u utorak da je postignut "veliki napredak" u vezi istorijskih nesuglasica između Sofije i Skoplja, što bi Sjevernoj Makedoniji moglo omogućiti otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

"Postigli smo veliki napredak... ali još nismo stigli do tačke da možemo reći 'da'", kazala je ona na konferenciji za novinare, zahvalivši Njemačkoj na tome.

Njemačko predsjedništvo EU planira otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nakon što se usvoji pregovarački okvir na Savjetu  za spoljnje poslove 10. novembra.
Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definiše kako će se i na kojim načelima odvijati pristupni pregovori, te ga trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno, što je uslov za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, na kojoj se pregovori formalno otvaraju.

Ne priznaje etničke manjine

Njemački šef diplomatije Haiko Mas sastao se u ponedjeljak naveče u Berlinu s makedonskim i bugarskim kolegama ne bi li osigurao zeleno svjetlo Sofije, članice EU-a od 2007. godine.
"Još imamo šansi... mada ne preostaje puno vremena, ali njemačko predsjedništvo jako je angažovano", kazala je Zaharieva.

Vlada premijera Bojka Borisova, čija članica je i nacionalistička stranka VMRO, u zadnje je vrijeme zaoštrila ton, zamjerajući Skoplju nespremnost da riješi istorijske nesuglasice između dviju zemalja i da traži postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

Zaharieva je precizirala da Bugarska od Skoplja očekuje "izjavu da (makedonske) javne institucije ne podržavaju pretenzije na postojanje manjine". Sofija smatra da je slovensko stanovništvo Sjeverne Makedonije bugarskog porijekla. Bugarski Ustav ne priznanje etničke manjine.

Odbacuje termin makedonski jezik

Bugarska odbacuje, takođe, termin makedonski jezik, smatrajući da je jezik Sjeverne Makedonije bugarski, jer je proistekao iz bugarskih dijalekata.
Insistira na formulaciji "službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije", koju bi se usvojilo bilateralnim sporazumom o prijateljstvu.
Bugarska je prva država koja je priznala nezavisnost Makedonije 1992. godine i podržala je kompromis između Skoplja i Atine o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je omogućilo toj zemlji da uđe u NATO u martu ove godine.
Bugarska protestuje i protiv "govora mržnje" u školskim udžbenicima i medijima u Sjevernoj Makedoniji.

Agencije