Kovčeg mitropolita Amfilohija dopremljen u Podgoricu :: Semberija INFO ::

 

Kovčeg mitropolita Amfilohija dopremljen u Podgoricu


Zemni ostaci blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija danas su molitveno dočekane u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su prenijete iz Cetinjskog manastira. 
 
Iz Cetinjskog manastira posmrtne ostatke ispratio je veliki broj vjernika iz svih krajeva Crne Gore. 
 
Od mitropolita Amfilohija oprostio se u ime Cetinjana predsjednik Crkvene opštine Rajko Radusinović. 
 
Od ulaza u Podgoricu iz pravca Cetinja do Sabornog hrama u centru grada kolonu automobila sa tijelom mitropolita dočekao je veliki broj vjernika.
 
Mitropolit Amfilohije preminuo je juče, a biće sahranjen sutra u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Zaupokojenu liturgiju služiće NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.
 
Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su naveli da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.
 
"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo da se učesnici pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera", poručili su iz Mitropolije.
 
Sutrašnjoj sahrani će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka delagacija Vlade Srbije, srpski akademik Matija Bećković, Novak Đoković i veliki broj javnih ličnosti iz srpskih zemalja i dijaspore.
 
Akreditovan je i veliki broj novinara iz zemlje, regiona i svijeta.