USPOREN SAOBRAĆAJ: Zbog snježnih padavina i poledice poseban oprez na ovim putevima :: Semberija INFO ::

 

USPOREN SAOBRAĆAJ: Zbog snježnih padavina i poledice poseban oprez na ovim putevima


Većina puteva u Republici Srpskoj je prohodna, ali se, zbog snježnih padavina i poledice, saobraćaj odvija usporeno, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Miliništa, Šipovo-Stojice, Tisovac-Kneževo-Ugar, Trnovo-Foča, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak i Gacko-Tjentište.

Zbog snježnih smetova, saobraćaj je privremeno obustavljen na regionalnom putu Ulog-Klanci na prevoju Morine.

U nižim predjelima kolovozi su pretežno mokri i klizavi, te je moguća i poledica, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, te obrušavanja snježnih lavina, naročito na magistralnom putu Dobro Polje-Brod na Drini.

U sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim krajevima Federacije BiH jutros pada snijeg koji se zadržava na kolovozu.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama u višim predjelima, posebno na dionicama Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šuica-Kupres i Bosansko Grahovo-Drvar.

Na dionici Livno-Šuica mjestimično ima snježnih nanosa usljed jakog vjetra.

Na regionalnom putu Prozor-Mokronoge (Tomislavgrad) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila zbog loših uslova za vožnju.

U ostalim krajevima saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a mjestimična poledica moguća je na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Magla na pojedinim dionicama smanjuje vidljivost, a na putu Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje vidljivost je mjestimično smanjena na 30 metara.

Zbog oštećenja nadvožnjaka, kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na auto-putu Gradiška-Banjaluka, do 30. aprila izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Režim saobraćanja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, dionica Krupa na Vrbasu-Bočac, od 7.00 do 17.00 časova od ponedjeljka do subote saobraćaj bude obustavljan desetak minuta i propuštan naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene, saobraća se usporeno zbog sanacije klizišta.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača u periodima od ponoći do 7.00 časova i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, zbog sanacije klizišta.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare (Mačkovac)-Čelić.

Zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka(pijaca)-Banjaluka (Rebrovac), odnosno kod raskrsnica ulica Bulevar srpske vojske, Bulevara vojvode Petra Bojovića i Olimpijskih pobjednika.

U Banjaluci je zabranjen saobraćaj svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, svim vozilima preko Zelenog mosta, svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice.

Na magistralnom putu Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, neophodan je oprez zbog učestalih izlazaka divljih konja na kolovoz.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

​Izvor: AMS RS/Ugljevik Info