SLOVENCI IZGLASALI ZABRANU RADA PRODAVNICA NEDJELjOM :: Semberija INFO ::

 

SLOVENCI IZGLASALI ZABRANU RADA PRODAVNICA NEDJELjOM


Prodavnice u Sloveniji će nedjeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su poslanici u parlamentu.

Izmjenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u parlamentu juče glasala 72 od 88 poslanika, uz rijetke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedjeljom i praznicima.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi Indikator.ba.

Takođe, nedjeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedjeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedjeljnom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocjene ustavnosti zakonskog rješenja.
 
(TANjUG)