KUR SALON PONOVO BLISTA STARIM SJAJEM (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

KUR SALON PONOVO BLISTA STARIM SJAJEM (FOTO)


Simbol Banje Koviljače, jedna od najlepših banjskih dvorana u Srbiji, ponovo blista starim sjajem. U rekonsktrukciju ovog objekta država je uložila 200 milona dinara, čime je sačuvano vredno zdanje, koje je bilo ozbiljno ugroženo. Ispucale, memljive zidove i oronulu spoljašnjost ove jedinstvene arhitektonske građevine nakon više desetina godina krase autentične fasade, vredni likovni prikazi, luksuzno osvetljenje. Elegancija eksterijera prevazilazi i nekadašnji prepoznatljiv stil salona.

Zgrada građena po uzoru na bečki Kur salon, pored lečenja, kako joj i samo ime govori, od svog otvaranja 1932. godine bila je namenjena za uživanje gostiju i stanovnika banje. Krajem prošle godine salon je obnovljen i pušten u rad na radost posetilaca ovog, sve popularnijeg odmarališta kraj Drine.

Pored atraktivnog izgleda balskih dvorana, koje danas čuvaju duh proteklih vremena, važno je napomenuti da je ovo mesto za ples i druženje nekada predstavljalo centar zbivanja nekoliko važnih istorijskih momenata, budući da je i tada bilo jedno od najluksuznijih zdanja u državi. Ovde je otvorena prva kockarnica na Balkanu, održan prvi izbor za mis Jugpslavije. Njegov značaj bio je toliki da su muzičari plaćali da bi svirali u kur salonu, a kralj Petar II karađorđević nakon aprilskog bombardovanja, ovde je proglasio mobilizaciju.

Ovde se okupljala intelektualna i državnička elita nekadašnje države. Redovni posetioci bili su Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, ministri, generali, a goste je zabavljala tada najtiražnija pevačica Evrope – Sofka Nikolić.

“Lepa Brena je odavde krenula, došla je iz Bačke Palanke iz hotela Turist “, tvrde meštani, ponosni na zdanje u njihovom gradu. Stanovnici Banje Koviljače su i pokrenuli inicijativu za obnavljanje najlepše građevine u ovom mestu.

Čuvena scena paljenja haljine u restoranu iz Kusturičinog filma „Otac na službenom putu” snimljena je upravo u Kur salonu. Pa može li on danas, obnovljen i rekosntruisan biti kao nekada?
“Neće biti kao nekada, biće mnogo bolji”, poručuju zaduženi za rekonstrukciju ove zgrade.


Kako i ne bi kada je država uložila 200 miliona dinara, a još 50 Specijalna bolnica „Banja Koviljača“, pa je zdanju vraćen sjaj nalik onom iz 1932, kada ga je podigao kralj Aleksandar Karađorđević. Sada dve sale po Karađorđevićima nose ime. Tu su Njegošev i Andrićev salon, ali i saloni kneginje Zorke i kraljice Marije.
“Ovo nije samo još jedan objekat koji je renoviran. Ovo je objekat od velikog kulturnog značaja, kraljevski dvorac, deo naše istorije koji je bio zapostavljen i malo zaboravljen, a danas je vraćen u punom sjaju i to nije rađeno za one koji su danas na vlasti, niti za one koji rade u specijalnoj bolnici, ovo je rađeno za buduće generacije. Mi smo ovo nasledilili, a nešto smo, svi zajedno, ostavili u amanet budućim generacijama. Zato je veliki značaj ovog objekta”, ističe Aleksandar Jokić, v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“.

Ovo je važan projekat ne samo za turizam već i zato što ima veliki kulturno-istorijski značaj. Reč je o svojevrsnom spomeniku kulture koji šredstavlja arhitektonski biser Podrinja.

U više od tri hiljade kvadrata ima mesta za druženje i za tišinu, za nova iskustva i evociranje uspomena.

“S obzirom na to da sam mladost provela ovde, drago mi je da je konačno došlo vreme da ga ponovo otvorimo, i da zasija u starom sjaju”, kaže gospođa koja se seća Kur salona iz njegovih poslednjih zlatnih dana.

Koliku simboličku vrednost i značaj ovaj, sada već kultni restoran, ima za turizam i ugled Banje govori i zalaganje građana, lokalne samouprave i Vlade za njegovo obnavljanje. Svi su složni da je ovo jedini način da sačuvamo ono što su nam preci ostavili u amanet.

I zaista, imovina zgrade gde je vreme provodila elita Titove Jugoslavije danas je vredno zdanje stasalo za nove generacije koje bi tek trebalo da osete duh Kur salona.