Bosna i Hercegovina :: Semberija INFO ::

 

23 MLADIH POLITIČARA I POLITIČARKI ZAVRŠILO ALPI PROGRAM


Polaznici druge generacije Insituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), koju organizuje Međunarodni republikanski institut u Bosni i Hercegovini (IRI) uz potporu USAID-a, protekli vikend na Jahorini su završili dvogodišnji program.

Riječ je o 23 mladih političara i političarki koji dolaze iz 12 različitih političkih stranaka sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine. ALPI je program saradnje mladih koji, iako dolaze iz različitih zajednica i političkih stranaka, zajedno rade, kreiraju politike i postižu konsenzus čime unapređuju političko djelovanje i dijalog.

Kroz dvogodišnji program, IRI BiH je iznjedrio i educirao novu generaciju mladih političara i političarki koji su spremni boriti se i raditi na temama koje nas spajaju – a ne razdvajaju. Dokaz kvaliteta ovakvog koncepta i programa jeste činjenica da su polaznici organizovali i realizovali preko 80 zajedničkih međustranačkih aktivnosti: istraživanja, članaka, blogova, saopštenja, podkasta itd.



Pet najboljih i najaktivnijih polaznika biće nagrađeni studijskom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije Vošington DC i institucijama SAD-a koja će se realizovati u budućem periodu.

Ovim putem, kao učesnici ALPI-ja, želimo se zahvaliti organizatorima i donatorima na nesebičnoj neposrednoj podršci i naporima koje svakodnevno ulažu u političko obrazovanje mladih u BiH te se radujemo svim budućim istim ili sličnim projektima.