Tri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava. :: Semberija INFO ::

 

Tri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava.


„Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je bio čekaonica za predsjednike tri stranke – Dodika, Čovića i Izetbegovića i završetak njihovog sastanka“, rekla je na današnjoj konferenciji za medije Mira Pekić, poslanik PDP u PD PS BiH.
 
Ona dodaje da je Klub SDS - PDP imao jasne stavove i mogao da radi, ali su drugi morali sačekati kraj sastanka da bi dobili mišljenje, čime su ova tri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava.
 
Pekićeva ističe da je prijedlog budžeta koji je nama stigao je u iznosu od 996 miliona KM, što znači da je veći za 46 miliona KM od prijašnjeg budžeta koji je predlagan ranije, do dolaska ove vlasti u Sarajevo:
 
„To praktično znači da će budžet biti korišten za vraćanje kredita, zatim za zajedničke institucije, tek na kraju za entitete. Ovim povećanjem budžeta se slabe entiteti, slabi Republika Srpska, a jačaju institucije BiH. Stava smo da institucijama BiH ne trebaju tolika sredstva i da se prilikom formiranja budžeta trebalo voditi računa o entitetima, gdje se odvija stvarni život“, ističe Pekićeva.
 
Pekićeva se osvrnula i na 27 miliona KM izdvojenih za budžetske rezerve, naglasivši da će biti postavljeno pitanje o namjeni tih rezervi:
 
„Budžetska rezerva, ali i dodatnih 15 miliona predviđenih direktnim transferima, namjenjeni su namirenju ekonomske štete. Opet, ako uzmemo u obzir relativno uske nadležnosti Savjeta ministara postavlja se pitanje kako će se ta sredstva raspoređivati, po kojim kriterijumina, posebno ako uzmemo u obzir da se budžetska rezerva dodijeljuje u hitnim slučajevima i po zahtjevu korisnika“, zaključuje Pekić.
 
„Izborni zakon koji je juče usvojen predstavlja Dodikovo izigravanje povratničke srpske populacije koja u dobrom dijelu Federacije BiH još nema status konstitutivnog naroda. Juče smo došli u situaciju da tri čovjeka: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović odlučuju o svemu pa i o sudbini srpskog naroda u FBiH“, istakao je Dragan Mektić, poslanik SDS u Parlamentu BiH.
 
Mektić je kazao da je Dodik je izdao i prodao Srbe u Mostaru kako bi dobio ustupke od druge dvojice lidera.
 
„Srbima su zagarantovana četiri mjesta u Vijeću Grada Mostara. Postavljenjem cenzusa na 3% i jučerašnjim pristankom na promjene Izbornog zakona, Dodik je prevario Srbe u Mostaru jer sada je nemoguće da Srbi imaju svoje autentične predstavnike u Gradskom Vijeću Mostara“, nagašava Mektić.
 
On kaže da će srpska mjesta sada zauzeti, oni Srbi koje kandiduju liste SDA i HDZ-a i to je isključivo Dodikova krivica.
 
Govoreći o odlasku stranih sudija Mektić je kazao da je neprihvatljivo da poziciju iz Republike Srpske predlaže Predsjedništvo BiH.
 
„Dogovor koji je i SDS podržao bio je da Narodna skupština RS imenuje jedno ime u Ustavni sud BiH da bi dok je to otišlo do Sarajeva, Milorad Dodik sebe ugradio u to tako što je rekao da srpski član Predsjedništva BiH predlaže sudiju u Ustavni sud BiH. Zakoni u Republici Srpskoj šetaju za Miloradom Dodikom. Kad se Milorad Dodik vrati u mjesnu zajednicu onda će mjesna zajednica predlagati sudiju iz Republike Srpske za Ustavni sud“, ponovio je Mektić.
 
Govoreći o imenovanjima u agencije na nivou BiH Mektić naglašava da je Milorad Dodik interese Srba dao za fotelje i dogovor o imenovanjima.
 
„Dragan Čović to sebi nikad ne bi dopustio. Juče je Milorad Dodik pristao na sadašnjeg direktora OBA iako već četiri godine izjavljuje da je OBA neprijateljska institucija i za Republiku Srpsku i za Srbiju“ – zaključuje Mektić.
 
Informativna služba PDP-a