SEMINAR ZA MEDIJE U ORGANIZACIJI UNDP-a: Uloga medija u procesima lokalnog razvoja :: Semberija INFO ::

 

SEMINAR ZA MEDIJE U ORGANIZACIJI UNDP-a: Uloga medija u procesima lokalnog razvoja


Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u sklopu Projekta integrisanog razvoja, pokrenuo je projekat podizanja stepena zainteresovanosti i upućenosti medijskih profesionalaca u izvještavanju o strategiji razvoja lokalne zajednice. U okviru tog projekta organizovali su seminar pod nazivom ,,Uloga medija u procesima lokalnog razvoja“ koji je održan prvo u Banja Luci, zatim u Sarajevu, a pozvani su medijski radnici iz 33 partnerska grada i opštine. 
Na dvodnevnom seminaru u Sarajevu okupilo se 12 novinara iz Višegrada, Rogatice, Ljubuškog, Posušja, Berkovića, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zvornika, Vlasenice i Bijeljine. Riječ je o novinarima koji dolaze iz lokalnih medijskih kuća koje se bave bitnim temama za svoju zajednicu, a kroz svoj rad informišu sugrađane o temama strateškog planiranja i upravljanje razvojem.  
Tema o kojima se govorilo na seminaru su, između ostalih, kako prepoznati pravu temu za uspješnu istraživačku ili komentatorsku priču o razvoju u lokalnoj zajednici, kao i šta je to o čemu treba voditi računa ukoliko se želi napraviti priča o razvoju lokalne zajednice. 
Prvog dana seminara, u bloku u kom se obrađivala vještina intervjua, gost je bio dr Rado Savić, načelnik opštine Lopare, lokalne zajednice  koja je sve prepoznatljivija kao primjer izgradnje dobrih uslova razvoja.
Organizatori seminara  ocjenjuju da je uloga medija u jednom društvu od neprocjenjivog značaja za razvoj tog društva. Naime, kako ističu, upravo su ti mediji subjekti koji oblikuju svijest građana i zahvaljujući njima građani brzo dolaze do najnovijih, vjerodostojnih i zanimljivih informacija.  
Odnos medija i lokalne samouprave, kako je ocijenjeno, jako je važan prostor za djelovanje i s jedne i s druge strane, te plodno tlo za stvaranje partnerstva. Značaj tog partnerstva veći je ako se uzme u obzir i činjenica da su mediji neka vrsta posrednika između lokalne zjednice i njenih građana, pa su na taj način i učesnici u stvaranju boljih uslova učestvovanja građana u radu lokalne samouprave.