Evropska unija mobilizuje dodatnu podršku BiH :: Semberija INFO ::

 

Evropska unija mobilizuje dodatnu podršku BiH


Na osnovu zahtjeva za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u borbi protiv pandemije korona virusa, Evropska unija koordinira i sufinansira isporuku pošiljki pomoći u Evropskoj uniji i susjednim zemljama, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Austrija šalje rukavice, dezinfekcijska i druga sredstva u Bosnu i Hercegovinu.

- Virus ne poznaje granice i jedini način da ga zaustavimo je kroz zajedničko djelovanje. Zahvalan sam Austriji na njenom gestu iskazane evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za vanredne situacije i dalje radi 24 časa dnevno na podršci zemljama članicama Unije i našim najbližim prijateljima, istakao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Bosna i Hercegovina će dobiti 1500 deka, 1000 kompleta ( jednokratne) posteljine, 500 higijenskih paketa, 2000 paketa rukavica za pregled (oko 200 000 komada), 50 paketa XL rukavica za pregled ili ukupno oko 50.000 komada, te 3.360 litara dezinfekcijskih sredstava za ruke u skladu sa standardom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO - SZO) u četiri plastična rezervoara.

Pomoć je dio sveukupne podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini i cijelom regionu Zapadnog Balkana, uključujući i pomoć za socioekonomski oporavak.

Semberija info - M. Rešidović