Evropska komisija izdvojila za BiH 250 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

Evropska komisija izdvojila za BiH 250 miliona evra


SARAJEVO - Evropska komisija usvojila je prijedlog paketa makrofinansijske pomoći od tri milijarde evra za deset partnera iz susjedstva i partnere u procesu proširenja kao pomoć u ograničavanju negativnih ekonomskih efekata pandemije virusa korona, a od tog iznosa BiH bi trebalo da dobije 250 miliona evra, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Nakon preliminarne procjene potreba za finansiranjem, prijedlogom se predviđa da od ukupnih sredstava makrofinansijske pomoći Albanija dobije 180 miliona evra, BiH 250 miliona evra, Gruzija 150 miliona evra, Jordan 200 miliona evra, samoproglašeno Kosovo 100 miliona evra, Moldavija 100 miliona evra, Crna Gora 60 miliona evra, Republika Sjeverna Makedonija 160 miliona evra, Tunis 600 miliona evra i Ukrajina 1,2 milijarde evra.


Sredstva iz makrofinansijske podrške, kako se precizira u saopštenju, biće na raspolaganju tokom 12 mjeseci u obliku zajmova po izuzetno povoljnim uslovima, da bi se zemljama pomoglo da zadovolje trenutne hitne potrebe za finansiranjem.

“Zajedno sa podrškom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, sredstva mogu doprinijeti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za izdvajanja resursa za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskih posljedica pandemije virusa korona. Ovaj instrument je dostupan i za druge zemlje koje ispunjavaju uslove, a imaju problema sa platnim bilansom”, navodi se u saopštenju.

Prijedlog Komisije treba da usvoje Evropski parlament i Savjet Evropske unije. S obzirom na hitnu potrebu za ovom podrškom, Komisija računa na saradnju suzakonodavaca da bi bilo obezbijeđeno ekspeditivno usvajanje prijedloga.

“Nakon usvajanja prijedloga, Komisija je spremna isplatiti prvu tranšu što je prije moguće nakon donošenja odluke o makrofinansijskoj pomoći i nakon sporazuma o Memorandumu o razumijevanju sa svakom partnerskom zemljom. Druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom kvartalu 2020. ili u prvoj polovini 2021. godine, pod uslovom da se mjere politike vezane uz podršku sprovode blagovremeno”, precizira se u saopštenju.

Izvršni potpredsjednik za ekonomiju u interesu građana Valdis Dombrovskis rekao je da je podrška susjedima od suštinske važnosti u ovim kriznim vremenima da bi se očuvala stabilnost.

“Ovakvi krizni programi makrofinansijske podrške predstavljaju pomoć za 10 zemalja u obezbjeđivanju makroekonomske stabilnosti i zaštiti njihovog stanovništva i privrede tokom krize”, naveo je on.

Komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni naglasio je da se evropska solidarnost ne smije zaustaviti na granicama Unije.

“U ovakvoj globalnoj krizi ili opstajemo ili nestajemo zajedno. Danas Evropska komisija čini odlučan korak da bi pomogla deset naših susjeda u njihovoj borbi protiv virusa korona. Pozivam Evropski parlament i Savjet da što prije usaglase ovaj važan paket”, poručio je on.

U saopštenju se navodi da se prijedlog dalje nadovezuje na strategiju “Tim Evropa”, odnosno snažni i ciljani odgovor Evropske unije u podršci naporima partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije virusa korona.

“Kombinuju se resursi Unije, njenih država članica i finansijskih institucija, prvenstveno Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj da bi podržala partnerske zemlje i zadovoljila njihove kratkoročne potrebe za finansiranjem, kao i dugoročne strukturne uticaje na društva i ekonomiju”, pojašnjava se u saopštenju i ističe da ukupni iznos paketa “Tim Evropa” premašuje 20 milijardi evra.

Makrofinansijska pomoć je dio šireg angažmana EU sa susjednim i zemljama proširenja i zamišljena je kao vanredni instrument odgovora Unije na krizu, navodi se u saopštenju.

“Za korištenje sredstava iz makrofinansijske pomoći zemlje bi trebale ispuniti određene političke preduslove u smislu poštivanja demokratskih principa, ljudskih prava i vladavine prava. Trebale bi biti i korisnice programa finansijske pomoći MMF-a”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da EU podržava susjedstvo i zapadni Balkan i u okviru više drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, budžetsku podršku, tematske programe, tehničku pomoć, kombinovanje olakšica i garancija iz Evropskog fonda za održivi razvoj radi podrške ulaganjima u sektore koji su najviše pogođeni pandemijom virusa korona.

Srna / Glas Srpske