Dodik, Džaferović i Komšić danas polažu zakletvu :: Semberija INFO ::

 

Dodik, Džaferović i Komšić danas polažu zakletvu


SARAJEVO - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić danas će položiti zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsjedništva BiH.

Tekst zakletve glasi: "Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cjelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Tekst zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, obojica iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost smatra se završenim.

Prvu put, ove godine srpski član Predsjedništva Milorad Dodik zakletvu je položio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, juče u Banjaluci.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Izvor: Nezavisne/Info Bijeljina