Postignut dogovor o deblokadi 330 miliona evra namijenjenih BiH :: Semberija INFO ::

 

Postignut dogovor o deblokadi 330 miliona evra namijenjenih BiH


Фото - РТРС
SARAJEVO - Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovorili su sa zvaničnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) deblokadu 330 miliona evra namijenjenih BiH.

Sastanak lidera tri stranke Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića sa evropskim i zvaničnicima MMF-a održan je u Sarajevu.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da vanredna vremena zahtijevaju i određena vanredna rješenja, te da je veoma važno da su lideri političkih stranaka postigli saglasnosti o raspodjeli sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona evra namijenjenog BiH za borbu protiv virusa korona.

"BiH je do sada pružala otpor virusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Erikom Nelsonom danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojem su postignuti važni dogovori u vezi sa mjerama i daljeg odgovora na epidemiju u socio-ekonomskom smislu", rekao je Satler novinarima nakon sastanka sa liderima SNSD, HDZ i SDA.

On je naglasio da je postignuta saglasnost o formiranju kooordinacionog tijela koje će u svom sastavu okupiti članove Fiskalnog savjeta i predstavnike drugih nadležnih institucija sa fokusom na socio-ekonomske mjere.

Pored lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA sa zvaničnicima EU i MMF-a prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, te predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić.

​Srna / Nezavisne novine