MMF: BiH će u drugoj polovini aprila biti doznačeno 165 miliona evra za zdravstvo i stabilizaciju ekonomije :: Semberija INFO ::

 

MMF: BiH će u drugoj polovini aprila biti doznačeno 165 miliona evra za zdravstvo i stabilizaciju ekonomije


SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) bi u drugoj polovini aprila mogao da doznači 165 miliona evra BiH da bi pomogao vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a Endru Džuel.

- Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona evra, ako Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru Instrumenta za brzo finansiranje - istakao je Džuel.

Džuel je istakao da MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi solidarnost sa BiH, te naveo da nadležni u ovoj finansijskoj instituciji rade onoliko brzo koliko je to moguće, kako bi bila pružena pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje, saopšteno je iz MMF-a.

- U ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor Centralne banke BiH predstavlja stub stabilnosti. Valutni odbor je dobro služio BiH više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja - ponovio je Džuel.

Drugim riječima, pojasnio je Džuel, to znači da bi, osim humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finansijsku i krizu valute.

- Iz tog razloga, ukoliko se kompromituje aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć BiH u okviru Instrumenta za brzo finansiranje - naglasio je Džuel.

Srna / Glas Srpske