Pronašli "dramatične" količine zlata i srebra: Zbunjeni šta da vade :: Semberija INFO ::

 

Pronašli "dramatične" količine zlata i srebra: Zbunjeni šta da vade


Britanska kompanija Adriatic Metals tvrdi da je kod Vareša pronašla do sada najveće dokaze o velikim količinama plemenitih metala skrivenim ispod površine tla.

Naime, kako prenosi australijski list The West Australian, poslednje informacije govore da se na preseku dugačkom 24 metra načinjenom na dubini od 226 metara metara nalazi 8,6 grama zlata po toni zemlje, 332 grama srebra po toni zemlje.

Na drugom preseku dugačkom 42 metra, sa dubine od 222 metra, pronađeno je 5,7 grama zlata po toni zemlje, 245 grama srebra po toni zemlje, a u tlu su pronađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) koji je osnovni sastojak u rudarenju barija, a koristi se i za proizvodnju boje i papira. 

Ovi pronalasci dolaze sa lokaliteta poznatog kao Rupice. Kako piše ugledni australijski list, reč je o do sada najboljim rezultatima ispitivanja prospekta lokaliteta kada su u pitanju plemeniti metali i druga vredna ruda, prenosi Klix. 

Stručnjaci smatraju da su procenti i količine "dramatične", u smislu da postaje zbunjujuće koji bi element mogao biti prioritet jer je "ponuda" izuzetna. 

"Opet je potvrđeno veliko prisustvo očekivanih elemenata, ali i onih koji su, prema istorijskim zapisima, retko bili vađeni iz ovog područja", rekao je Geraint Harris, jedan od čelnih ljudi Adriatic Metals.

Izvor: b92.net/klix.ba