PRED POČETAK SEZONE NI VIŠIM PLATAMA NE MOGU ZADRŽATI GRAĐEVINCE U BIH :: Semberija INFO ::

 

PRED POČETAK SEZONE NI VIŠIM PLATAMA NE MOGU ZADRŽATI GRAĐEVINCE U BIH


Foto: Robert Getel/RAS Srbija
Nova građevinska sezona samo što nije počela, a firme se ponovo suočavaju s problemom manjka radnika. Obučenih zidara, tesara, bravara, armirača, kranista, keramičara, molera skoro da i nema. Radnike iz BiH odvode firme iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, nudeći im višu platu i bolje uslove rada.

Da je situacija vrlo teška, potvrdio je i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH Mahir Semić, koji kaže da će domaćim firmama u građevinskoj sezoni, koja je na pragu, najviše nedostajati stručne i kvalifikovane radne snage, piše Avaz.

– Na birou ima radnika, ali to su sve mladi ljudi bez ikakvog iskustva. I ako neko od njih dobije posao, čim stekne osnovne vještine, on odlazi iz BiH jer mu vani nude mnogo bolje uslove, ali i sigurnost na radnom mjestu – kaže Semić.

Prema zvaničnim podacima za 2018. godinu, u Sloveniju je otišlo više od 13.600 radnika, a od toga oko 70 posto građevinaca.

– Poslodavci pokušavaju povećavanjem plata zadržati radnike. Trenutna prosječna plata u građevinarstvu je 606 KM. No, zadržati radnike ne mogu samo poslodavci, nešto mora uraditi i država. Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda oni odoše, a to je poražavajuće. Kada bi država malo popustila i smanjila obaveze, sigurno bi bilo lakše – smatra Semić.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je vrijednost građevinskih radova firmi iz BiH u inostranstvu za devet mjeseci 2019. bila za 5,1 odsto manja nego u istom periodu godinu ranije.

– Više faktora može biti uzrok tom padu, ali je vjerovatno ključan nedostatak kvalifikovane i osposobljene radne snage – smatra Semić.

(srpskainfo.com)