POČELA HITNA SJEDNICA: Tegeltija u ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, vladavinu prava i EU put :: Semberija INFO ::

 

POČELA HITNA SJEDNICA: Tegeltija u ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, vladavinu prava i EU put


Počela je hitna sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, na kojoj bi Zoran Tegeltija trebao da bude imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

– Privržen sam vladavini prava, poštovanju Dejtonskog sporazauma i Ustava, ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i to će biti pravilo ponašnja u Savjetu ministara. U fokusu djelovanja Savjeta ministara biće ekonomija, reforma javne uprave, evroatlanske integracije, vladavine prava, odnos unutar BiH, saradnja sa međunarodnom zajednicima, migrantska kriza, mladi, žene, izbjeglice i ostali – rekao je , između ostalog, Zoran Tegeltija izlažući svoj ekspoze, na današnjoj hitnoj sjednici.

On je naglasio da je svjestan svoje odgovornosti i težine zadatka.



– Imajući u vidu spor proces formiranja valsti, nemamo pravo na stotinu dana kao što su imali drugi, zbog toga moramo odmah odblokirati sve procese, usvojiti budžet i sredstva za investicije staviti na raspolaganja entitetima – rekao je Tegeltija.

On je pojasnio poslanicima Predstavničkog doma da dokument koji danas predstavlja nije detaljan program rada Savjeta ministara za mandatni period, već osnovne smjernice za rad, jer je plan rada moguće sačiniti tek nakon završetka procesa izbora Savjeta ministara i najavio da će nakon izbora svih ministara u Savjetu ministara biti pripremljen i objavljen detaljan plan rada za mandatni period.

Tegeltija se dotakao sive ekonomije, društvenog bruto proizvoda, odlaska ljudi, te naglasio da će u saradnji sa entitetima raditi na smanjanu opretećenja i povećanju plata.

– Stavićemo fokus na Zakon o osiguranju depozita, te Zakon o PDV. Daćemo puno podršku entitetskom vladama u jačanju bankarskog sektora i radićemo na digitalnoj transformaciji zemlje i poboljšanju e-usluga. Radićemo na transparetnosti javnih preduzaća, i registru javnih preduzeća koji će sadržati sve podatke o vlasništvu, zaposlenima i dugu – rekao je Tegeltija između ostalog, te se dotakao i smjernica za razvoj energetike.

EU put

Navodi da je pristupanje EU jedan od glavnih ciljeva, te da je to najbolji okvir za reforme i razvoj BiH.

– Prešli smo dug put koji je nepotrebno zaustavljen ove godine. U ovim izazovima i reforskim vremenima, čak i za EU,  BiH mora da pokaže spremnonst i  snagu, jer sticanje statusa kandidata za BiH bi predstavalja potvrdu za primjenu demokratije i prava. Put ka EU je put reformi i moramo biti spremni – rekao je Tegeltija.

Posebno je istakao da će novi Savjet ministara raditi na unapređenju institucionalnog i zakonodavnog okvira, te jačanju kapaciteta, kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.

– Jedan od mojih prvih koraka biće sastanak sa predsjednikom Vlada RS i premijerom FBiH, s ciljem da jačamo saradnju etniteta – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je konstatovao je da BiH mora razvijati saradnju sa svima, u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu sa iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.

Naglasio da je u okolnostima postojanja ozbiljnih bezbjednosnih izazova kojih nije pošteđen niko, pa ni BiH, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno razvijati saradnju sa svima, na zajedničkim, partnerskim odnosima.

Osim imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, na dnevnom redu je potvrđivanje, te imenovanje članova komisija ovog doma.

– Spreman sam raditi na tome da ovo društvo bude uspješnije, nadam se da ste i vi – rekao je Tegeltija u obraćanju poslanicima.

Nema članova Predsjedništva BiH

Na samom početku sjednice Parlamenta BiH poslanici su se izjašnjavali o prigovoru poslanika Damira Arnauta da u sali nema članova Predsjedništva BiH kao predlagača, ističući da je, po Poslovniku, sjednici dužan prisustvovati bar jedan od predlagača.

Zbog toga što su članovi Predsjedništva BiH na službenom putu, predsjedavajući Zvizdić dao je na glasanje da se rasprava o ovom pitanju nastavi bez prisustva članova Predsjedništva.

​Srpska info