SDS: AKCIZNA KOALICIJA ŽELI DA POVEĆA PDV NA ŠTETU GRAĐANA :: Semberija INFO ::

 

SDS: AKCIZNA KOALICIJA ŽELI DA POVEĆA PDV NA ŠTETU GRAĐANA


Povodom najave kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, g. Zorana Tegeltije da će Savjet Ministara razmatrati povećanje stope PDV želimo da izrazimo najdublje neslaganje sa ovakvim kalkulacijama i vjerujemo da dijelimo mišljenje većine građana i privrednika, poručili su iz Odbora za privredu i finansije SDS.
 
Želimo da naglasimo da u prethodnih pet godina stoji potreba reforme sistema indirektnih poreza. U tom periodu nije učinjeno ništa što bi omogućilo bolje funkcionisanje sistema, olakšice privredi ili popravljanje standarda građana. Od „akcizne koalicije“ smo dobili samo povećanje nameta na motorna goriva, a da do sada čak ni izvještaj nije podnesen o naplati povećane akcize, niti njenoj upotrebi za razvoj.
 
U tom istom periodu predlagali smo niz mjera za poboljšanje sistema indirektnih poreza. Tražili smo da se izađe u susret privrednicima u vezi rokova naplate poreza, obračunskog perioda, kao i oko podizanja praga za ulaz u sistem PDV sa 50 na barem 100.000 KM.
 
Razmatrali smo i predlagali uvođenje dvije stope PDV kako bi popravili situaciju građana u pogledu nabavke osnovnih životnih namirnica i lijekova.
 
Na sve ovo odgovori i argumenti „akcizne koalicije“ se svode na to da je Uprava za indirektno oporezivanje nesposobna za tako nešto. Postavlja se opravdano pitanje da li „akcizna koalicija“ želi promjene i unapređenja uslova za privredu i građane ili isključivo želi da na teret građana poveća javnu potrošnju. U tom smislu i povećanje plata u javnom sektoru se može gledati kao dio plana povećanja nameta i povećavanja javne potrošnje.

Očekujemo, kao i svi građani i privrednici da se jednom skine „fama“ sa Uprave za indirektno oporezivanje, da se utvrdi da li je sposobna da izvrši date funkcije i da provede unapređenja u interesu svih građana. I dalje smatramo da je i nakon 15 godina rada Uprava nedorasla svojim poslovima i da bi središte odgovorne politike trebalo biti na njenom sređivanju. U tom smislu ćemo pokrenuti odgovarajuće inicijative.

 
Savjet ministara pozivamo da odbaci jednokratna rješenja o povećanju PDV i da na dnevni red stavi ozbiljan program reforme i sistema indirektnih poreza i Uprave za indirektno oporezivanje kako bi ispunili očekivanja građana i privrede.

sdsrs.com