Bosanac tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete :: Semberija INFO ::

 

Bosanac tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete


Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodijelova "Prevent", tužio je početkom nedelje njemačkog automobilskog giganta "Folksvagen" (VW) pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

U tužbi se navodi da Folksvagen ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, piše portal novac.hr.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za Folksvagen u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima Folksvagen sklapa isključivo kako bi njegovu firmu "Prevent", koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

"Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju", odgovorili su iz "Folksvagena" agenciji Rojters.

"Prevent Grupa" je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača Folksvagena širom svijeta što im omogućava da moćnom Folksvagenu postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Njemci su već dobro upoznati sa Nijazom Hastorom sa kojim sarađuju poslednjih 20 godina, a kako se navodi, u poslednjem okršaju "Preventa" i "Folksvagena", 2016. godine, njemačke firme ćerke "Preventa", "Car Trim" i "ES Automobilguss", koje proizvode kožne presvlake i kutije mjenjača, obustavile su isporuku Folksvagenu što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedelju dana.

Obustava je uslijedila nakon što Folksvagen nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, a nakon toga, "Prevent" i "Folksvagen" su postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, osnovao je "Prevent grupu" 1999. godine u Sarajevu i ta firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu djelatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 hiljada ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solinsku brodograđevinskuu kompaniju "AD Brodovi" koja se bavi proizvodnjom jahti.

novac.hr/novosti.rs/infobijeljina.com