BIH IZMEĐU DVIJE VATRE. TAKMIČE LI SE AMERIKA I RUSIJA PREKO NAŠIH LEĐA :: Semberija INFO ::

 

BIH IZMEĐU DVIJE VATRE. TAKMIČE LI SE AMERIKA I RUSIJA PREKO NAŠIH LEĐA


Bosna i Hercegovina mora da riješi pitanje NATO puta onako kako je u intersu njenih naroda, bez da se zamjeri velikim silama ili da se priklanja proruskoj ili proameričkoj politici, smatraju stručnjaci.

Dok se političari sa jedne strane prepucavaju, a sa druge uslovljavaju slanjem ANP i NATO putem BiH, pojedini analitičari i poznavaoci prilika smatraju da je BiH ovako destabilizovana idealna za treniranje velikih sila.

Pedsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je nedavno da su “svi pokušaji da se u NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrečnosti vrlo opasni”.
 
S druge strane,  specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palemr poručio da je „za trajnu stabilnost zemalja u regionu potrebno je da sve zemlje, koje to još uvijek nisu, postanu članice NATO i Evropske unije“.
 
Takmičenje dvije sile

– Ove dvije sile, Amerika i Rusija se zaista takmiče, možda pomalo i iracionalno, preko naših leđa. Ja ne vjerujem da je interes BiH da ostane izvan NATO, ali nije ni interes da se zbog toga suprostavi, odnosno sukobi, odnosno dovodi u neki neobičan odnos sa Rusijom – rekao je za N1 je politikolog Džemal Sokolović.
 
Šta BiH može da uradi, a da se ne zamjeri nijednoj velikoj sili pitali smo političkog analitičara i profesora na Fakultetu političkij nauka u Banjaluci, Željka Budimira. On smatra da treba da gledamo svoje interese.
 
– Možemo da budemo odgovorini i da vodimo politiku koja je u interesu Republike Srpske. Ne treba da vodimo politiku koja je proruska ni proamerička. Vrijeme je da shvatimo da postoje lični, odnosno nacionalnij interesi sa kojima se mi rukovodimo. I onda smo uz onu stranu koja više stoji uz naše interese – smatra Budimir.
 
Šta je interes BiH?

Dodaje da je jasno da SDA u uvom trenutku podržavaju jedan put nevodeći računa šta je interes Srpskog naroda, a šta je interes Bosne i Hercegovine.
 
– Da iko misli dobro Bosni i Hercegovini, onda bi ova zemlja bili  demilitarizovana poslije rata, jer je ona bukvalno jedna postkonfliktna zona u kome nijedno veliko ni kulturno, ni političko, ni ekonomsko pitanje nije rešeno – objašnjava on, dodajući da Vašington želi dobro BiH on bi pomogao ekonomski oporavak zemlje i demilitarizaciju zemlje.
 
(srpskainfo.com)