Od danas Wizz Air nema bazu u Tuzli :: Semberija INFO ::

 

Od danas Wizz Air nema bazu u Tuzli


Niskotarifna aviokompanija Wizz Air s današnjim danom više nema baznih aviona na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT), jer je u skladu s ranijim najavama i drugi bazni avion izmješten iz Tuzle 12. septembra.

Wizz Air će ukinuti većinu linija koje ima u Tuzli, a nastaviće letjeti za Dortmund, Memingen, Bazel Mulhauz te Frankfurt-Han, ali i ta će linija biti ukinuta 1. novembra. Dakle, u zimskom redu letenja Wizz Air će na MAT-u imati samo tri stalne linije.

"Trenutno pregovaramo s dvije aviokompanije, koje su zainteresirane i koje bi mogle ispuniti naše uvjete. Sada aviokompanije traže odobrenja u svim državama u kojima je Wizz Air imao svoje linije, što je preduvjet za konkretizaciju ugovora – kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević i ističe da je uvjet u pregovorima s aviokompanijama da se jedan avion bazira u Tuzlu, piše Faktor.

Wizz Air je iz Tuzle, kao svoje baze, jedno vrijeme letio na čak 16 destinacija, jasno je da se javila velika praznina koju hitno treba popuniti.

"Cilj nam je da ugovor potpišemo što prije, da bi imali što više vremena za promociju i prodaju karata",  dodaje Halilčević.

Inače, ova godina je rekordna za MAT po broju putnika, a da bi se ovaj nivo poslovanja održao potrebno je hitno naći zamjenu za Wizz Air. Cilj uprave je da nova kompanija jedan avion bazira u Tuzli, da bi se kompenziralo barem deset destinacija na koje je do sada letio Wizz Air.

"U julu i avgustu smo imali preko 70 hiljada putnika, a u prvih osam mjeseci preko 510 hiljada. S obzirom da nam je plan za ovu godinu 600 hiljada, brojke sve govore", zaključio je Halilčević.

(Nezavisne)