SIPA uhapsila osumnjičene za genocid :: Semberija INFO ::

 

SIPA uhapsila osumnjičene za genocidPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, lišili su slobode više osoba, osumnjičenih za krivično djelo genocida, počinjeno u julu 1995. godine, nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica. 

Akcija je realizovana po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Vojske Republike Srpske, a terete se za učešće u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15. 19 i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih. 

Iz Tužilaštva BiH su naveli da sa partnerskim policijskim agencijama nastavljaju aktivnosti sa ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su učestvovale u počinjenju ovih zločina. 

Dodali su da će osumnjičeni biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.


BHRT