Nivo Une kod Bihaća dostigao čak 609 centimetara, 11 centimetara niži od rekordnog :: Semberija INFO ::

 

Nivo Une kod Bihaća dostigao čak 609 centimetara, 11 centimetara niži od rekordnog


Prema najnovijim podacima o stanju na rijekama u FBiH, najteže je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gdje je vodostaj Une dostigao čak 609 centimetara.

Rekordni vodostaj rijeke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a mještani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj preći taj rekord.

Mještanin Bihaća Valentino Jerković rekao je za portal Kliks da kiša ne prestaje da pada i pozvao je sve ljude dobre volje u pomoć.

- Naseljena područja oko rijeke Une su izložena opasnosti. Već je par kuća stradalo, one koje su bile najbliže Uni. Podzemne vode koje izbijaju takođe stvaraju problem. Trenutno je Civilna zaštita pomogla u postavljanju vreća pijeska, grupa od nas dvadesetak sipa pijesak u vreće na najkritičnijim dijelovima i nastavićemo tako dok god bude potrebno - ispričao je Jerković.

Do sada je spakovano četiri hiljade vreća sa pijeskom.

Služba za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove kontinuirano prate situaciju i preduzimaju odgovarajuće mjere i predlagaće preduzimanje mjera, uključujući i angažovanje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać.

Operativni centar će nastaviti da funkcioniše neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava.

(Tanjug)