REGIONALNI ODBOR DNS OSUĐUJE NAJAVLjENjU PROSLAVU “OSLOBAĐANjA” DRVARA :: Semberija INFO ::

 

REGIONALNI ODBOR DNS OSUĐUJE NAJAVLjENjU PROSLAVU “OSLOBAĐANjA” DRVARA


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Regionalni odbor Demokratskog narodnog saveza za Federaciju BiH najoštrije se protivi namjeri HDZ BiH da obilježi 24 godine od “oslobađanja Drvara”.

U saopštenju iz ove stranke navodi se da se protive navodnom oslobađanju srpskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom u Livanjskom kantonu, te pozivaju na razum rukovodstvo HDZ Livanjskog kantona u cilju stvaranja i održavanja skladnih međunacionalnih odnosa na području prije svega: Drvara, Glamoča, Grahova kao i drugih sredina u kojima žive Srbi povratnici.
 
– U protivnom, svako veličanje progona srpskog stanovništva značilo bi završetak procesa zatiranja srpskog postojanja na ovim prostorima, te pogoršalo međunacionalne odnose sa nesagledivim posljedicama, koji bi vrlo lako mogli izmaći kontroli – navodi se u saopštenju. Dodaje se da Regionalni odbor DNS za Federaciju BiH ujedno osuđuje i eventualno naseljavanje migranata na lokalitetu Medeno Polje u opštini Bosanski Petrovac.
Ovakav scenario, kako se navodi u saopštenju, doveo bi do trajnog poremećaja međunacionalnih odnosa kao i do konflikata između migranata i lokalnog stanovništva.

DNS poziva sve organe vlasti u Federaciji BiH, kao i vlasti na nivou kantona, da više pažnje posvete pomoći opštinama sa srpskom povratničkom populacijom kako bi im obezbijedili Ustavom i zakonom zagarantovana prava, a ne da ishitrenim odlukama dodatno otežavaju život Srba povratnika i njihovih komšija.

(srpskainfo.com)