I SNSD I SDA PROTIV MIGRANATA U MEDENOM POLjU :: Semberija INFO ::

 

I SNSD I SDA PROTIV MIGRANATA U MEDENOM POLjU


Banjaluka, Bosanski Petrovac - Migracioni centar ne smije biti izgrađen na lokaciji Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu i borićemo se da taj prijedlog Vlade Unsko-sanskog kantona ne bude realizovan, o čemu ćemo sutra u Banjaluci razgovarati i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Rekao je to “Glasu Srpske” načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić, koji kaže da na tom sastanku očekuju i ministre u Vladi Srpske, te predstavnike opština Drvar, Glamoč i Grahovo. Očekuje, kaže, pozitivne zaključke i rješenja za njihovu lokalnu zajednicu i ističe da su ih u ovoj borbi već podržali i u SNSD-u i u SDA.

- Imamo obećanja da ovo pitanje neće biti ni delegirano u Savjetu ministara BiH, već da će se tražiti drugi modaliteti. Nadam se i vjerujem u to, inače ćemo morati da se borimo i drugim sredstvima protiv izgradnje migracionog centra u našoj opštini - istakao je Prošić.

On je podsjetio da niko od nadležnih iz Bosanskog Petrovca nije bio ni konsultovan kada se lokacija Medeno Polje predlagala za smještaj migranata.

Komentarišući taj prijedlog Vlade Unsko-sanskog kantona potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kaže da je time sve vidljiviji cilj da na srpskim posjedima budu izgrđeni migrantski centri.

- Ovo je veoma loša poruka Srbima povratnicima i treba učiniti sve da se to ne desi - poručio je Špirić.

On kaže da već godinama upozorava da će migrantska kriza napraviti dosta problema unutar BiH i da se taj koncept, kako naglašava, već polako realizuje.

Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca usvojilo je u prošlu subotu rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u toj opštini, u protivnom, uslijediće, kažu, blokada magistralnog puta prema Bihaću, a spremni su i na radikalnije mjere. Jedina tačka dnevnog reda te vanredne sjednice odnosila se na donošenje rezolucije u vezi sa prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u Bosanskom Petrovcu, koje je vlasništvo privrednika Halila Bajramovića.

Poručili su da migranti ne mogu da budu smješteni u Medenom Polju, ocijenivši da bi taj potez bio izuzetno otežavajući za cijelu lokalnu zajednicu. Upozorili su i da su u krajnjem slučaju spremni da napuste svoj grad i upute se u pravcu EU.

- Krenućemo i u izbjegličku kolonu. Jednostavno, branićemo se ukoliko bude potrebno na sve načine protiv takvog rješavanja migrantske krize, koje se definitivno kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama - naglasio je tada Prošić.

  Protest

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac su prošlog vikenda polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac - Bihać obustavili saobraćaj. Oni su tada svim učesnicima saobraćaja podijelili usvojenu rezoluciju.

(glassrpske.com)